петък, 3 май 2024 г.

Законопроектът на „Продължаваме промяната“ за индексацията на пенсиите е приет в комисия

Снимка: БГНЕС

На първо четене Комисията по труда, социалната и демографската политика одобри законопроекта на „Продължаваме промяната“ за промени в Кодекса за социално осигуряване, относно индексацията на пенсиите. Той беше подкрепен с 9 гласа „за“, 5 „въздържал се“ и 0 „против“.

Предложението предвижда пенсиите ежегодно да се вдигат от 1 юли с решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт с онзи от двата показателя, който е нараснал в по-голяма степен – или със 100% от ръста на инфлацията, или със 100 процента от ръста на осигурителния доход през предходната календарна година.

Искрен Арабаджиев обясни, че промяната на т.нар. „Швейцарско правило“ се налага, защото то не е адекватно за българската реалност, а прието предложение ще доведе до това да не се допуска в бъдеще разлика между „стари“ и „нови“ пенсии.

Не беше приет на първо четене законопроектът на „БСП за България“, с който се предлагаше отпуснатите с начална дата до 24 декември 2021 г. включително пенсии, да се преизчислят от 1 януари 2023 г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане в съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж без превръщане. Той беше отхвърлен с 4 гласа „за“, 6 „против“ и 8 „въздържал се“.

Депутатите отхвърлиха на първо четене и предложението на ДПС редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж. „За“ бяха 9 депутати, „против“ четирима, петима се въздържаха при гласуването.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html