петък, 3 май 2024 г.

„Промяната“ с реакция срещу „Лукойл“: Износът на руски петрол нарушава дерогацията на ЕК

Снимка: БГНЕС

От „Продължаваме Промяната“ посочват, че износът на руски петрол от „Лукойл“ нарушава условията на дерогацията, договорена от ПП с Европейската комисия.

„Приветстваме обявените стъпки, които са залегнали и в нашия план: прехвърляне на икономическата дейност на „Лукойл“ в България, както и прилагането на Глава III от Регламент 1854 за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, чрез допълнителен данък на свръхпечалбите от нефтопреработването. Тревожна е обаче заявката за заобикаляне на духа на дерогацията, договорена от ПП, а именно „да няма забрана за износ на продуктите от преработка на руски нефт“.

Снимка: БГНЕС

„На първо място считаме, че това няма да бъде приемливо условие за ЕК. Преди три седмици Даниел Фери, говорител на ЕК, обяви, че „лимитираната дерогация“ цели „снабдяването на България с петрол заради специфичната географска локация. Това не означава, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски държави.

На второ място, припомняме, че идеята на договорената от кабинета „Петков“ дерогация е ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, да остава на българския пазар!

Също така е важно да подчертаем, че без дерогацията, България щеше да е длъжна от 5-и декември да спре вноса на руски суров петрол, което щеше да доведе до недостиг на петрол и петролни продукти в страната“, се казва в позицията на „Продължаваме промяната“.

От партията настояват техния Проект на решение да бъде придвижен за гласуване от Народното събрание, независимо че решението на Министерския съвет изпълнява три от четирите точки в него.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html