понеделник, 29 април 2024 г.

Кремъл: Няма споразумение за зоната за безопасност около Запорожката АЕЦ

Снимка: БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че не е постигнат съществен напредък към създаването на зона за сигурност около атомната електроцентрала в Запорожие.

Той посочи, че е необходимо „да се нареди на Украйна да изтегли тежкото въоръжение от Запорожката АЕЦ, както и да спре обстрела й, който заплашва цяла Европа“. „Това трябва да изискваме от Украйна, да изтегли тежките оръжия, да спре обстрела, да спре да застрашава европейския континент“, каза говорителят на Кремъл.

Той също така посочи, че Москва смята, че е важно всички страни да разберат, че обстрелът на ядрена централа е ядрена заплаха.

„Много е важно всеки да погледне трезво на ситуацията и да осъзнае, че украинските въоръжени сили обстрелват атомната електроцентрала, така че техните действия създават ядрени, екологични и други заплахи за сигурността на голям брой райони. Със сигурност предизвиква голямо безпокойство“, подчерта Песков.

Той добави, че Русия ще продължи диалога с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

„МААЕ си върши работата. Добре е, че МААЕ потвърди, че обстрелът създава опасност за атомната централа и нейната цялост. Това е добре. Ние, разбира се, съжаляваме за спецификата на тяхната работа, когато казват, че не са упълномощени да казват кой е открил огън по атомната централа“, каза Песков..

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в обстрела на атомната електроцентрала в Запорожие.

АЕЦ в Запорожие е най-голямата ядрена централа в Европа, а Русия пое контрола над нея в края на февруари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html