петък, 26 април 2024 г.

Посланик Марин Райков: Кралицата знаеше много за България, тя бе роднина със Симеон II

Елизабет II приема посланик Марин Райков.
Снимка: МВнР

Само часове преди смъртта си, кралицата събра сили да изпълни дълга си да въведе в нейните функции новия министър-председател Лиз Тръс. Направи това изправена, по същия начин проведе и разговора с мен. Не обичаше да бъде виждана в инвалидно кресло или седнала, защото държеше да излъчва авторитет. Винаги е излъчвала достойнство и строгост, но и голяма сърдечност. Това заяви пред БНТ посланикът ни във Великобритания Марин Райков.

Според Райков, който е и бивш служебен премиер на България, смъртта на кралица Елизабет II за британците е краят на една епоха. Райков посочи, че повечето от тях не са познавали друг монарх в рамките на своя живот. По време на нейното упавление, са се сменили 15 министър-председатели на Великобритания и 14 президенти на Щатите. „Свидетел на историята, свидетел на цяла една епоха“, коментира дипломатът. А сред въпросните министър-председатели са легенди като Уинстън Чърчил и желязната лейди Маргарет Тачър.

„Разговорите ни бяха много откровени и сърдечни. Знаеше немалко неща за България. Беше се запознала в известни подробности с основните теми в нашите двустранни отношения с Великобритания. Разбира се, тя има и лични роднински отношения със Симеон Сакскобургготски, следователно повече от очевидно е, че имаше и други теми, които я интересуваха“, каза още посланикът ни във Великобритания.

По-късно днес новият британски крал Чарлз III ще направи обръщение към нацията. След определен период на траур, който може да продължи до една година, ще се състои коронацията му.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html