събота, 4 май 2024 г.

Областният управител на Пловдив с подробна информация за бедствието в Карловско

Снимка: БНТ

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев даде подробна информация за пострадалите от водната стихия населени места в Карловско. Той призова жителите на пострадалите села в Карловско да не пият чешмяна вода.

Възстановен е мостът между селата Богдан и Московец, възстановен е и малкият мост на Каравелово, по който вече могат да минават пешеходци и коли. Това съобщи областният управител на брифинг в Каравелово.

На място са и земеделският министър Явор Гечев и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

„В Пловдивска област е обявено частично бедствено положение след падналите проливни дъждове в размер на 200 л/кв.м, което много рядко се случва. В резултат на това най-засегнати са общините Карлово, Калояново и Марица“, каза Стоев.

В бедстващите села е докарана много техника, но част от нея все още не може да се използва, преди да се оттече водата.

В Каравелово работят 4 фадрома, 9 самосвала, 2 верижни багера, един камион с щипка. Освен това работят 60 доброволци и 60 войници с 5 резачки.

В Богдан има 4 фадрома, 2 самосвала, 1 верижен багер, 20 доброволци и 40 войници с три резачки. Преди половин час в селото са отишли още 53-ма военнослужещи с още три резачки.

В Слатина има 3 багера, два самосвала, два камиона с щипки, 40 войници с допълнителен багер и 4 резачки.

За утре горското стопанство в Смолян ще изпрати два камиона с щипки и два багера. Получена е помощ от „Напоителни системи“ – Сливен – изпратили са багер в Трилистник, който да работи по възстановяването на дигата на Струма.

„Натиснал съм още от вчера ръководството на ВиК-Пловдив да работи активно особено в този район, тъй като тук има проблеми с водоснабдяването“, каза Ангел Стоев.

Община Сопот също е без вода, макар да не е толкова засегната. Имаме не само прекъснати водопроводи, но и разрушени водохващания. Двигателите на някои помпени станции също са под вода.

„Моля населението да прояви малко търпение, работи се непрекъснато, поддържам непрекъснат контакт с ВиК Пловдив. Надявам се в срок не повече от два дни водоснабдяването ще бъде възстановено“

Д-р Сийка Димчева от РЗИ е поела ангажимент да се взимат проби по два пъти на ден от всяко населено място, за да е сигурно, че водата не е заразена.

„Дотогава призоваваме населението да не използва вода от чешмите, докато не получи официална санкция от своя кмет“, призова Ангел Стоев.

Най-важното беше да спасим хората и тук имаме пълен успех, тъй като нямаме нито един загинал и пострадал, което рядко се случва при такова широкомащабно бедствие, коментира областният управител на Пловдив. Той благодари на армията, спасителните екипи, пожарната и всички доброволци, притекли се на помощ.

В кметството на Слатина са настанени 65 човека, в кметството на Каравелово са настанени 15 човека, в болницата в Карлово има 6 души, уточни Стоев. Голяма част от евакуираните са настанени при роднини.

По думите на земеделскияминистър Явор Гечев не е имало изсичане на гори, възложени са проверки на горските ведомства и структурите на полицията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html