събота, 4 май 2024 г.

Макрон и Шолц искат от Вучич да ускори диалога с Косово

Снимка: БГНЕС

Канцеларията на  Сръбския президент Александър Вучич е получила писмо от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, в което двамата настояват държавният глава да ускори диалога между Сърбия и Косово, предава БТА.

„Изпращаме Ви това общо писмо в момент от решаващо значение за сигурността на европейския континент и за стабилността на региона на Западните Балкани. Убедени сме, че в светлината на руската агресия срещу Украйна трябва да положим още по-големи усилия европейската перспектива на Западните Балкани да стане реалност и продължителните двустранни и регионални спорове да бъдат разрешени. Пълната нормализация на отношенията между Косово и Сърбия е от съществено значение за Западните Балкани“.

„Скорошното напрежение показа, че са спешно необходими конструктивни стъпки, както на практическо, така и на политическо равнище. Затова ние възложихме на съветниците си по външната политика и политиката на сигурност Йенс Плетнер и Еманюел Боно да окажат пряка подкрепа на (специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина) Мирослав Лайчак в неговите усилия. Предлагаме нашите съветници заедно с Мирослав Лайчак да посетят Косово и Сърбия, за да проучат възможностите процесът да бъде бързо задвижен“, се казва в писмото.

В заключение те изразяват надежда, че инициативата им ще бъде посрещната с интерес и подкрепа от Александър Вучич.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html