понеделник, 6 май 2024 г.

Президентът Радев: МВР да гарантира, че няма да има кражби от пострадалите къщи

Кадър БНТ

„Щетите са огромни“, каза президентът Румен Радев след като посети лично пострадалите райони в Карловско.  Той призова да дойдат аварийно-спасителни отряди от цялата страна.

Радев заяви, че очаква бързи действия от страна на правителството, за да бъде оказана помощ на пострадалите райони, не само по отношение на инфраструктурата, но и за засегнатите домове на хората.

„Най-важното в момента е да продължи огледът на всички домове, така че да сме сигурни, че няма хора в риск, да има доставки на най-необходимото, на първо време на вода и на храна. И разбира се, при успокояване на обстановката, по най-бързия начин тук с местната власт да се описват щетите, за да може държавата да помогне с всичко каквото може“, каза още Радев, цитиран от БНР.

Държавният глава бе категоричен, че заради зачестилите подобни инциденти, очевидно заради климатичните промени, ще трябва да се работи в посока на това да се подобри координацията между отделните институции. И може би да се създаде единно звено за в бъдеще.

„Но виждате какви са резултатите от климатичните промени. Не можем да си затваряме очите пред истината. Явно, знаем и отпреди, виждаме какво става сега, а и в бъдеще ще имаме подобни предизвикателства, така че трябва да се мисли в перспектива такива аварийно-спасителни отряди, както и дирекция по аварийно-спасителна дейност и превенция, като в София, трябва да има и в други центрове в България, да не кажа навсякъде“, коментира той.

Президентът допълни, че МВР ще гарантира обществения ред, за да няма кражби от пострадалите къщи. Бързо ще бъде свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за да се отпуснат средства за възстановяване на щетите.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза, че е разпоредена проверка дали няма човешка вина, тъй като местните хора твърдят, че неправомерно е изсечена гората и това е спомогнало за наводнението.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html