събота, 4 май 2024 г.

Румен Радев: Надявам се партиите да са си взели поука, нужно е устойчиво правителство

„Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство. България има нужда от работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условията на криза“, заяви президентът Румен Радев малко след като се върна от Дубай.

„Краткият живот на последните парламенти и на последното правителство са ясен показател докъде може да ни доведе чертаенето на непрекъснати червени линии, негативните кампании и отказът от диалог“, коментира Радев.

Надявам се партиите да водят кампания с поглед към бъдещето, към интересите на обществото и основани на фактите, а не на злоупотреба с тях“, каза още държавният глава.

Служебният кабинет има ясни и безспорни приоритети и това са организирането на честни избори и овладяването на инфлацията, посочи президентът Радев и открои инфлацията и ръстът на цените като най-тежките проблеми пред българските граждани. По думите му те зависят от редица фактори, но най-важни са цените на горивата, на газа и на тока.

„Докато механизмът за компенсиране на високата цена на тока работи, макар и с редица проблеми, то понижаването на цените на газа и на горивата изисква решителни действия“, коментира той.

„Дори миксирането с азерския газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности и при тези наследени обстоятелства служебният кабинет трябва да положи огромни усилия. Трябва да работи по всички възможни варианти за гарантиране на надеждни доставки на поносими цени“, каза президентът в отговор на въпрос за поскъпването на газа през септември.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html