понеделник, 6 май 2024 г.

Майк Помпео: България може са стане енергиен център на Балканите

Снимка: БНТ

България може да се превърне в енергиен център на Югоизточна Европа, заяви бившият американски държавен секретар Майк Помпео на лекция в София. Помпео заклейми руската агресия в Украйна и обвини Запада, включително и администрацията на Джо Байдън, че не доставя достатъчно оръжие на Киев, за да спечели по-бързо войната, предаде БНР. М

Най-силното оръжие на Москва са енергийните доставки, смята още американският дипломат, според когото Европа трябва да се освободи от руските доставки и да заложи на собствени източници. Именно в това Помпео вижда и разгръщането на български енергиен потенциал:

„Вие също така ще имате задължението и възможността да бъдете важен партньор във възстановяването на Украйна, когато тази инвазия най-накрая приключи. Катастрофата създава и възможност да се сложи край веднъж и завинаги на руските амбиции и доминация над бившите си партньори. България има възможност да изпълни потенциала си и да се превърне в енергиен хъб на Югоизточна Европа“.

Майк Помпео призова към възстановяването на шистовите добиви, като подчерта, че по този начин светът ще направи важна крачка към по-екологосъобразни енергийни източници.

„Фракинг технологиите днес са по-чисти от руския петрол и дори от това, което може да бъде доставено от която и да е точка по света. Никакви зелени цели не могат да бъдат постигнати, ако диктатори като Владимир Путин стават по-богати“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html