неделя, 5 май 2024 г.

България иска помощ от Европа за пътна и жп инфраструктура

Министерството на транспорта започва преговори с Европейската комисия за повече инвестиции в пътна и ЖП инфраструктурата. Поводът: „Коридорите за солидарността“ между ЕС и Украйна, по които сега се транспортира ключова за европейските страни продукция от Украйна като зърно, земеделски продукти, торове, олио.

Транспортното министерство ще преговаря за финансиране на дейности за увеличаване на инфраструктурния капацитет на България, съгласно Плана за действие за „Коридори за солидарността“ между ЕС и Украйна.

Средствата могат да бъдат осигурени по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, след одобрение на Европейската комисия за преструктуриране на дейности в програмата, съобщи пресцентърът на Министерски съвет след днешното правителствено заседание.

Износът на Украйна беше драстично ограничен заради блокадата на украинските черноморски пристанища от руските военноморски сили. Преди войната 90% от износа на зърно от Украйна, която е вторият в света производител след Русия, се осигуряваше по море.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html