неделя, 5 май 2024 г.

Ключова фигура в иракската политика се оттегля

Снимка: trt.net.tr

Една от най-влиятелните фигури в Ирак, която беше в центъра на дълга криза около съставянето на правителство, се оттегля от политическия живот, съобщи ВВС.

Муктада ас-Садр, духовник с милиони последователи, обяви решението си в Twitter.

Съобщението на Садр идва два дни след като той призова всички партии и фигури, участващи в политическия живот след водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г., да се оттеглят.

Неговият политически алианс спечели най-много места на изборите през миналия октомври, но депутатите му по-късно подадоха оставки.

48-годишният Садр е доминираща фигура в обществения и политическия живот на Ирак през последните две десетилетия. Неговата армия на Мехди се превърна в една от най-мощните милиции, които се сражаваха с американските и съюзническите иракски правителствени сили след инвазията, която свали бившия лидер Саддам Хюсеин.

По-късно той я преименува на Бригадите на мира и тя остава една от най-големите милиции, които сега са част от иракските въоръжени сили.

Въпреки че армията на Мехди имаше връзки с Иран, Садр напоследък се дистанцира от шиитския съсед на Ирак и се препозиционира като националист, който иска да сложи край на влиянието на САЩ и Иран върху вътрешните работи на Ирак.

Съперничещият шиитски политически блок, Координационната рамка, с който блокът на г-н Садр е в конфликт, включва главно партии, подкрепяни от Иран.

Г-н Садр, една от най-разпознаваемите фигури в Ирак със своя черен тюрбан, тъмни очи и тежко телосложение, подкрепяше обикновените иракчани, засегнати от висока безработица, непрекъснати прекъсвания на тока и корупция.

Той е една от малкото фигури, които могат бързо да мобилизират стотици хиляди поддръжници по улиците и да ги дръпнат отново. Стотици са лагерували пред парламента, откакто го щурмуваха два пъти през юли и август в знак на протест срещу задънената улица.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html