понеделник, 29 април 2024 г.

Украйна настъпва в района на Херсон

Снимка: wikipedia

Днес, следобед се появи информация, че Въоръжените сили на Украйна са преминали към настъпателни действия в Южна Украйна. По-точно, руските военни сили отстъпват от бойното поле в района на Херсон, съобщи УНИАН.

Жителите на Херсонска област бяха призовани да останат на безопасни места, да приготвят храна и вода и да подготвят комплекти за първа помощ.

В Херсон се чуват експлозии, съобщава се за изстрелване на ракети от окупираната Херсонска област към Николаевска област.

Водещият на CNN Джим Шуто, позовавайки се на информация от Министерството на отбраната на САЩ, каза, че украинската армия е започнала да „сондира“ фронтовата линия в южната посока, преди да подготви голяма контраофанзива.

Ръководителят на съвместния пресцентър на силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк направи изявление във връзка с настъплението на ВСУ в Херсонска област и призова за сдържаност.

„Всяка военна операция се нуждае от тишина. В условията на хибридна война подобни реакции на новини от фронта са пагубни за ВСУ. Новината за настъплението в южна посока е налице, тя вдъхновява украинците. Но засега трябва да осъзнаем, че всяко действие трябва първо да бъде завършено, само тогава то ще бъде ефективно. Сега трябва да изчакаме и да разберем правилата и последователността на действията на военните части“, каза тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html