неделя, 28 април 2024 г.

Бившият социалист Красимир Янков ужили фирма с 25 бона

Снимка: БГНЕС

Бившият социалист и новоизлюпен лидер на маргиналната партийка „Българска прогресивна линия“ Красимир Янков завлече известна рекламна агенция с пари и изчезна в нелегалност. Затова сигнализираха до „Галерия“ ужилените от пишман политика, които вече повече от година си търсят възнаграждението, което са си заслужили с работа, и за което имат подписан законен договор. От умрял писмо! „Прогресивният“ политик се е покрил като шумкар и не ще и да чуе, че трябва да изпълни договорните си отношения.

През февруари 2021 г. „Българска прогресивна линия“, представлявана от Красимир Янков и „Банер Зона“ ЕООД, представлявана от Камелия Такева, сключват договор за реклама. Мирише на избори и Янков бърза да се възползва от люто ранената партия-майка БСП, надявайки се, че ще привлече червени гласове към формацията си, която се обявява за лява алтернатива и претендира за „промяна“ и нов морал в политиката. Договорът е за външна рекламна дейност – за билбордове, с които изживяващият се като опозиционер на Корнелия Нинова икономист от Стара Загора иска да привлече симпатизанти.

Стойността на сделката е малко над 45 250 лева сериозна сума за повечето българи и са джобни пари за родните политици. Малко след подписването на документа, формацията на Янков изплаща около 20 000 лева според задълженията си по договора, но мълчаливо отказва да плати останалата, по-голяма част от сумата.

„Всичко трябваше да се плати предварително, защото и преди сме си патили, но те ме увериха да изчакаме малко.  Казаха ми: „Моля ви, изчакайте малко. Бавно и полека ще платим“, споделя Камелия Такева.

Междувременно фирмата й чинно изпълнява задълженията си и внушителни билбордове с реклама на новия политически проект на Красимир Янков се появяват на възлови булеварди и кръстовища в София и други големи градове в страната. Парите обаче така и не идват, само сладки обяснения от сорта на „ще си платим, имаме затруднения, изчакайте“. В един момент от „Българска прогресивна линия“ и лично Красимир Янков спират да си вдигат телефоните. Старозагорският икономист се изсулил като чувалче с квитанции в изборната нощ.  Ужилената фирма решава да си търси правата по съдебен път, но новоизпеченият партиен лидер ловко финтира призовкарите и не си взема нотариалната покана.

В същото време „Банер Зона“ ЕООД се оказва наказана заради… собствената си коректност! Понеже работи с политическа партия, рекламната компания по закон е длъжна да се отчете пред Сметната палата. Плаща си чинно 6000 лева ДДС за сума, която дефакто и деюре не получила. А Краси Янков, който по думите на управителката Камелия Такева, „няколко пъти пъти излъгал, че ще плати“, продължава смело политическата си кариера, отказвайки най-нагло да си плати за извършената услуга.

В същото време уж „скромните“ му задължения от 25 000 лева продължават растат, защото по силата на договора за неъзпелнение на задълженията, се дължат неустойки и наказателни лихви. Това се превръща в огромен проблем за коректната в случая фирма и по-конкретно за управителката Камелия Такева. Заради оглушките на Янков и отказът му да си плати, тя не може да се разплати с подизпълнителите си по този проект. Те й завеждат дела и фирмената и личната й сметка са застрашени от запор. Заради което тя на практика не може да работи и е застрашена от фалит. В случая „вината“ й е, че си е свършила работата.

„Краси си е такъв. Напусна БСП заради интриги, играеше го опозиция срещу Корнелия Нинова. Всъщност болката му е, че той е много амбициозен и в един момент депутатските банки му отесняха. Винаги е имал мерак за власт и пари. Размечта се да е партиен лидер или поне министър, но не му се получи“, сподели ексдепутат от БСП пред „Галерия“.

Крахът на „Българска прогресивна линия“ до голяма бе предизвестен. Краси просто няма харизмата за партиен лидер, коментират още на „Позитано“ 20. „Галерия“ научи, че над 90% от сътрудниците на Янков са избягали от бутиковата му партия. Сайтът на формацията е застинал назад във времето, а последните „актуални“ новини в него са от… пролетта на миналата година! Според източниците на „Галерия“ плановете на Красимир Янков никога не са били по-големи от това кабинетната му партия да спечели 1% на изборите, което би му осигурило сладка държавна субсидия от 11 лева за всеки получен действителен глас. Уви, икономическите плановете на завършилия университета в Свищов финансист катастрофираха в реалността. На изборите на 4 април 2021 г. „Българска прогресивна линия“ получи забележителните 3 751 гласа – на цяла вечност от заветния процент! На вота на 11 юли същата година Янков обединява сили с няколко маргинални леви партии в коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република“. Уви, изплагиатстваните от Апостола думи им донесоха само 10 309 гласа. На последните засега избори на 14 ноември миналата година „Българска прогресивна линия“ прави партиен рекорд – за нея гласуват 1498 души.  Така дефакто Красимир Янков се оказа партиен лидер…без партия!

Фактът, че е задлъжнял и лишен от доверие политик, обаче не му пречи. Фейсбук профилът му е активен, а оттам Янков громи българските политици за липса на морал. „Галерия“ неколкократно потърси политика за коментар, но телефонът му остана безмълвен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html