неделя, 5 май 2024 г.

Гърция и Турция се разминаха на косъм от военен сблъсък в небето над Егейско море

Поредно напрежение възникна между НАТО-вските съюзници Гърция и Турция, които няколко пъти през годините бяха пред война заради взаимни спорове и обвинения за териториалните води и различни острови в Егейско море. Турски изтребители, изпълняващи мисия на НАТО в небето над морето, са попаднали в обсега на военновъздушните сили на Гърция и са били взети на прицел от гръцки F-16. Това съобщи в четвъртък министерството на националната отбрана на Турция, предаде Анадолската агенция.

Инцидентът е станал в сряда, 24 август. Турските изтребители са изпълнявали мисия на НАТО съвместно със самолети AWACS и Nexus Ace. Според признанията на турската страна, в отговор на провокацията на гръцките пилоти, турските летци също са взели на прицел самолетите на ВВС на Гърция, като са ги блокирали с радарите си.

Гърция продължава курса на ескалация, избирайки за мишени мисии на НАТО, констатират източниците на Анадолската агенция в турското министерство на отбраната.

В Анкара нарекоха последния инцидент част от плана на Атина за дестабилизация на ситуацията в региона. За случилото се е информирано ръководството на НАТО. Гърците са оправдали действията си с предишни подобни инциденти, предизвикани от турската страна, но според МНО на Турция гръцките твърдения не отразявали реалността. „Подобни действия на Гърция са несъвместими с духа на съюзничеството в рамките на НАТО и създават сериозна заплаха за полетите в региона.“ – коментира Турция. Малко по-рано гръцки самолети, също включени в мисия на НАТО са се опитали да прихванат F-16 на ВВС Турция по време на полети над Източното Средиземноморие. Във връзка с произшествието в министерството на отбраната на Турция е бил извикан гръцкият военен аташе, пред когото е изразен протест от турска страна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html