понеделник, 6 май 2024 г.

Ковачевски обяви френското предложение за неприемливо

Сн. интернет

Предложението на френското председателство е неприемливо в този вариант за Република Северна Македония. Това каза премиерът Димитър Ковачевски на пресконференция след срещата на върха Западни Балкани – Европейски съюз в Брюксел, предаде БНР. Ковачевски постави своите условия за приемливо предложение за започване на преговори – ясна формулировка за македонския език в Преговорната рамка, историческите въпроси да не са критерии, а преговорите за еврочленство да започнат преди промяната в Конституцията за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла.

„Република Северна Македония е почти 18 години кандидат за член на ЕС, а преговорите още не са започнали. Това, което се случва, е сериозен удар върху авторитета на ЕС в региона, губим драгоценно време, с което не разполагаме. Република Северна Македония и Албания, но и регионът не можем да си позволим да тъпчем на едно място, заради една държава-членка, която не успява да се координира и да обезпечи деблокиране на нашия европейски път”, каза Ковачевски. Той разпалено се обясни с Кирил Петков на днешния Съвет ЕС-Западни Балкани и дори му размаха пръст. Това се вижда на кадри, разпространени от македонската ТВ 21.

Кирил Петков влиза в залата, където се поздравява с присъстващите и в един момент се спира за поздрав с македонския си колега. Ковачевски му обяснява нещо разпалено и в един момент дори размахва назидателно пръст, отбелязва ТВ 21.

В Срещата участват още президентът на Сърбия Александър Вучич и албанският премиер Еди Рама, който по-рано се изказа остро по повод позицията на България, която спъва началото на преговорите на Албания и РС Македония с ЕС.

„Вие сте срам, вие сте позор за ЕС! Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО“, обяви албанският премиер по повод на България на влизане на заседанието на Съвета ЕС-Западни Балкани.

Досега кабинетът в Северна Македония няма официална позиция по т. нар. френско предложение за разрешаване на спора със София. Паралелно със Северна Македония напрежението ескалира и в България, след като още преди успешния вот на недоверие премиерът в оставка Кирил Петков отказа да внесе предложението на френското председателство от името на Министерския съвет и не отстъпи от позицията си, че решението за това трябва да е на Народното събрание.

Източник: svobodnaevropa.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html