понеделник, 6 май 2024 г.

ГЕРБ внася вот на недоверие срещу правителството

Снимки: Труд

Правителството на Кирил Петков ще бъде свалено с вот на недоверие и ще бъде запомнено като некадърно, лобистко, корумпирано. От ГЕРБ внасят незабавно вот на недоверие към Министерския съвет, обяви зам.-председателят на партията Томислав Дончев на извънредна пресконференция.
“Провалът на това правителство е такъв, че то не може да се конкурира с друго от най-новата ни история, освен със себе си. Най-осезаем е провалът във финансовата сфера и всеки българин усеща това по джоба си. Още по-лошата новина е, че провалът българите ще го усещат не само следващата, но и по-следващата година”, заяви Дончев.
От ГЕРБ са категорични, че е недопустимо в политическия живот на страната да има такива позорни скандали за натиск и заплахи, каквито стана ясно, че са упражнени върху депутати от ИТН.
“Нашата парламентарна група днес подготви мотиви и събра подписи и внасяме вот на недоверие. Ще поканим на консултации всички парламентарни групи, ще започнем от най-малката. Ще водим разговорите в българския парламент. На България и трябва стабилност и всичко това минава през оставка на това правителство”, категорична бе и Десислава Атанасова, председателят на парламентарната група на ГЕРБ. “За нас е най-важно, правителството да подаде оставка възможно най-скоро, единствено и само българският народ може да избере кой да го управлява”, каза още Атанасова.
“Вотът на недоверие ще помогне на БСП и ДБ, за да излязат от обезличаването си, защото всичко, което виждаме през последните месеци, е вредно и пагубно”, посочи от своя страна Тома Биков.
“Най-важният аргумент е, че на тази мъка трябва да се сложи край. Тази глава от съвременната политическа история на България ще е позорна, но поне да е кратка”, отсече Томислав Дончев. И беше категоричен, че това правителство от тук нататък не може да свърши нищо.
Икономистите Делян Добрев и Лъчезар Борисов посочиха, че за пръв път от 25 години правителството в България представлява заплаха за финансовата стабилност, а от там и за националната сигурност.
Вече са преброени гласовете, които са напълно достатъчни за сваляне на правителството на Кирил Петков. ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” имат 106-ма депутати общо, а в ИТН след обявените отлюспвания остават 20 народни представители.
Единствените опасения на партиите от последните дни са, че ще бъдат обвинени за провала на рекламираното увеличение на пенсиите с 10% и на парите за децата.
Финансисти от различни парламентарни групи на опозицията са категорични, че и без актуалаизиция на бюджета, пенсиите могат да бъдат увеличени.
Формациите извън коалицията смятат, че завишаването на разходите с над 2 млрд. лв. е разточителство. От ГЕРБ продължават да чакат отговор откъде ще се вземат пари за вдигане на парите за старост. В ИТН са категорични, че е по-добре, ако се прави ново правителство в рамките на 47-ото НС, то да поеме отговорност за актуализация на парите от хазната.
Очаква се актуализацията на бюджета да мине на първо четене, след обещанието на ИТН, че ще гласуват “за”, а между първо и второ четене ще внесат корек­ции. ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” обявиха, че няма да подкрепят увеличаването на разходите. Подчертаха, че не са против увеличението на пенсиите и на парите за децата, но настояват да видят тригодишната финансова прогноза за бюджета и предупредиха, че не е добре със заеми да се вдигат парите за старост и за децата.
Източник: trud.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html