четвъртък, 2 май 2024 г.

Еди Рама представи Ковачевски като „Премиера на бъдеща Западна България“

Снимки: интернет; БГНЕС

„Премиерът на бъдеща Западна България“ – така шеговито албанският премиер Еди Рама представи своя колега от Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на среща на върха на Процеса по сътрудничество в Югоизточна Европа в Солун. Това се случи в присъствието на няколко висши дипломати, включително гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и германския канцлер Олаф Шолц малко преди официалната вечеря.

Макар шегата да беше посрещната с доза смях от македонския премиер, в страната тя се превърна в истински скандал. Опозиционната партия в Република Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ разкритикува случая и дори поиска оставката на управляващото правителство. Медиите в Скопие съобщиха, че думите на албанския президент са били отразени с тържествено вълнение в българските медии. В отговор, кабинетът на Еди Рама се извини и каза, че случилото се е „сарказъм към България и ирония към Европейския съюз“.

Срещата на върха в Солун бяха обсъдени въпроси, свързани със сътрудничеството и добросъседските отношения в Югоизточна Европа, руската агресия в Украйна, както и повишаването на енергийната сигурност и развитието на транспортните мрежи между балканските страни.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html