понеделник, 6 май 2024 г.

Петков прави правителство на малцинството

Снимки: Дарик

„Решени сме да бъдем правителство на малцинството, но няма да харчим един лев без контрол. Реформата в КПКОНПИ ще се случи, за да променим България. Днес е ден на водораздел.

Ако някой иска да не харчим пари, които да отиват в нечии джобове, ще ни подкрепи. Правителство на малцинството е много по-добро от правителство, в което непрекъснато се извиват ръце“, заяви премиерът Кирил Петков на специална пресконференция. С него бе цялото изпълнително бюро на „Продължаваме промяната“.

Половин час преди предварително обявения брифинг, лидерът на ИТН Слави Трифонов направи специално изявление по своята телевизия 7/8 и на Фейсбук страницата си. В него той обяви, че изтегля своите министри от кабинета и че няма място в тази коалиция.

Преди изявлението на Трифонов, на сутрешното заседание на МС, трима министри на ИТН напуснаха заседанието, на което трябваше да бъдат одобрени промените в държавните финанси. Това създава проблем с плащанията на държавата, които ще бъдат затруднени, или дори напълно блокирани след първи юли, ако няма приет актуализиран вариант на бюджета.

По думите на Петков „Демократична България“ и БСП са подкрепили партията му и ще се разчита на тях, за да подкрепят правителството. Той се надява и на подкрепа от депутати на „Има такъв народ“. „Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и Бойко Рашков ще бъде начело на тази организация, за да можем да променим България. Шест месеца вече се бавим със закона за КПКОНПИ. Няма да обсъждаме повече, внасяме закона още в утрешния ден“.

„Ще издържим, защото всичко, което правим, е според нашите принципи и това ни дава сила. България ще бъде променена. И ще бъде променена от нас“.

Премиерът обясни, че министърът Гроздан Караджов от квотата на „Има такъв народ“ е поискал увеличение с 3. 6 млрд. лева на бюджета на Министерството на регионалното развитие, които да бъдат преведени на строителните фирми. Това искане е било отхвърлено. „В последната седмица министър Гроздан Караджов поиска безпрецедентно увеличаване на бюджета на МРРБ с 3.6 милиарда лева. Това е отгоре на вече съществуващата сума от 2,2 милиарда лева, което е безпрецедентен бюджет от самото начало. В тази актуализация той поиска допълнително 3.6 милиарда да бъдат платени на същите тези фирми, които през последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби“.

Бойко Рашков от своя страна каза, че вече близо година в МВР се провеждат целенасочени разследвания на лица от управлението на Бойко Борисов, свързани с конкретни фирми, на които е било възложено изграждането на автомагистрали в България.

„По категоричен начин се установи, че на тези фирми са отпуснати авансово между 50% и 80% от сумите, които е трябвало да бъдат разходвани за строителството на различни пътища. Тези държавни средства не са вложени за изграждането на пътища и автомагистрала „Хемус“, а за различни нужди“.

„Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ имат общо 109 народни представители при мнозинство от поне 121 депутати в парламента. Петков каза, че в момента няма готовност да обяви конкретни имена за заместници на напусналите министри.

Източник: mediapool.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html