понеделник, 6 май 2024 г.

Още три руски държавни телевизии бяха спрени в България

Снимки: интернет

Български кабелни и сателитни оператори преустановиха излъчването на още три руски държавни телевизии, след като преди дни ЕК огласи шестия пакет санкции срещу Кремъл заради инвазията в Украйна.
В него са включени и мерки срещу руската пропаганда на територията на ЕС. От ефира на България вече са изключени каналите Россия РТР/ РТР Планета, Россия 24 и Center International. Те не са налични в пакетите на основни телевизионни доставчици като А1, „Булсатком“, „Виваком“ и др.
На 3 юни от ЕК коментираха, че „тези структури са използвани от руското правителство като инструменти за манипулиране на информация и насърчаване на дезинформацията относно нахлуването в Украйна, включително за пропаганда, с цел да се дестабилизират съседните на Русия държави и ЕС и неговите държави членки“. Мярката не засяга възможността тези организации и техните служители да извършват дейност в ЕС, например да правят интервюта.
След началото на войната в Украйна Съветът за електронни медии взе решение да спре излъчването на други субсидирани от режима на Путин медии – телевизия Russia Today и производните й, както и на информационната агенция „Спутник“ и производните й. Решението на СЕМ бе взето с 4:1 гласа, като единственият гласувал против бе Соня Момчилова, която е представител на президента Румен Радев и след това оглави съвета.
В чужбина
Националният съвет за електронни медии на Латвия реши да спре излъчването на всички руски телевизионни канали на територията на страната, съобщава „Интерфакс“, цитирана от „Газета. ру“. Става дума за 80 тв канала, които все още се транслираха на територията на Латвия. В съобщението се отбелязва, че решението е взето въз основа на нова правна норма, според която канали, регистрирани в държава, „която застрашава териториалната цялост и независимостта на друга държава“, не могат да работят в Латвия. То влиза в сила на 9 юни.
Източник: glasove.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html