понеделник, 6 май 2024 г.

Подпалиха българския център в Битоля, Генчовска заминава за Северна Македония (обновена)

Рано тази сутрин бе подпален българският културен център „Иван Михайлов“ в град Битоля, в РС Македония, предаде БГНЕС.

„Очакваме всички компетентни институции в най-кратки срокове да разкрият извършителите на този вандалски акт“, съобщиха за БГНЕС от културния център „Иван Михайлов“. Те очакват „виновниците да понесат цялата отговорност за случилото се“.
БГНЕС припомня, че след официалното откриване на центъра преди два месеца в РС Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска ще посети подпаления културен център в Битоля и ще проведе разговор с представителите на сдружението.

На 4 и 5 юни министър Генчовска ще бъде на работно посещение в Република Северна Македония по покана на своя колега Буяр Османи. Посещението е с цел продължаване на диалога между министерствата на двете страни относно отворените двустранни въпроси, свързани с изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Във фокуса на разговорите ще бъдат и въпросите, свързани с евроинтеграцията на Република Северна Македония.

„Подпалването на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба“, написа вицепрезидентът Илияна Йотова на страницата си във Фейсбук.

„Още при откриването му, преди месец, в което участва голяма българска делегация, заявихме, че единствената му функция е за запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония.

Само бързите действия на компетентните институции в най-кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите така, както на всички останали националности“, заявява вицепрезидентът Йотова.

Източник: bgnes.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html