събота, 4 май 2024 г.

Русия е окупирала 20% от територията на Украйна

Снимки: интернет

Русия в момента окупира около 20% от територията на Украйна, каза украинският президент Зеленски пред парламента на Люксембург във видеообръщение в четвъртък. „Трябва да се защитаваме от почти цялата руска армия.

Всички боеспособни руски военни формирования участват в тази агресия“, каза той и добави, че фронтовата линия на бой се простира на повече от 1000 километра. Президентът съобщи пред депутатите, че около 100 украински военни загиват всеки ден, а между 450 и 500 биват ранени. На международен форум в Братислава, Словакия, Зеленски призова Запада да засили доставките на оръжия за Украйна, за да тласне тежката война на Киев с Русия към „преломна точка“, която ще й позволи да спечели. Обръщайки се към форума GLOBSEC 2022, украинският лидер каза, че разделенията в Европа създават възможности да бъдат използвани от Русия, но каза, че Киев е благодарен за помощта от Запада досега, съобщава „Ройтерс“.

Междувременно губернаторът на Донецк Павло Кириленко каза в четвъртък, че руските сили се опитват да напредват към ключовите украински градове Краматорск и Славянск, в Източна Украйна. „Лиманският и Изюмският фронт са основните направления, в които противникът се опитва да настъпи, за да завладее териториите на Славянск и Краматорск, (техните) ключови цели в северната част на региона“, каза на брифинг Кириленко. Краматорск е фактическата столица на Донецка област от 2014 г., след като град Донецк беше превзет от подкрепяните от Русия сепаратисти. Кириленко каза също, че 340 000 жители са останали в контролираната от Украйна част от региона от предивоенното население от 1.67 млн. души. Според ежедневния доклад на британското военно разузнаване Русия държи контрола над по-голямата част от украинския индустриален град Северодонецк. Украинските военни отбраняват мостовете между Северодонецк и съседния град Лисичанск, както и в град Лиман.

Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html