петък, 3 май 2024 г.

Юристи: Не трябва да се легализира продажбата на кръв

Кадър: Bulgaria ON AIR

„Никой няма да официализира търговията с кръв. Това противоречи не само на закона, а и на принципите, че ние даряваме тази безценна течност. Така както търговията с тъкани и органи е престъпление, така и търговията с кръв е престъпление“.
Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова по повод предложените промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането.
„Това, което се опитва да направи държавата, е да повиши стимулите, така че да даде възможност на донорите да са по-активни в донорските ситуации, ако здравословното ни състояние го позволява. Недопустимо е да се говори за легализация на продажба на кръв. Това би било пагубно за тази държава“, каза тя.
Кръвта е безценен продукт, който не достига. И когато нещо не достига и няма легални форми да си го набавим, тогава търсим илегални, допълни юристката.
„Имаме ли нужда от кръв, държавата трябва да я осигури, без тези бележки от близки на нуждаещите се, с които са изпращани да даряват кръв за тях. Не трябва да изместваме фокуса на закона – вътре в него има принципи равнопоставеност, доброволчество и безвъзмездност, които са водещите“, каза д-р Петрова.
По думите й центровете по трансфузионна хематология не са добре финансирани и работата в тях определено куца.
„Към момента има много малка субсидия, която се отпуска на кръводарителите под формата на хранителни продукти и възможността да отсъстват от работа. Хората, които кръводаряват, трябва да ползват поне два или дни отпуск за сметка на държавата. Той им е нужен, за да могат да се възстановят и да отидат спокойно на работа след кръводаряване“, посочи тя.
„Това ще повиши броя на кръводарителите, но в никакъв случай няма да спре търговията с кръв. Нуждите са огромни. Все пак е добре, че сега някой се опитва да говори за проблемите и да търси решения, иначе от години теза неща бяха забравени“, коментира кръводарителят от Русе Иво Минчев.
Според адвоката по медицинско право д-р Калина Михайлова въвеждането на плащане за кръводаряването няма да преодолее лошите практики, които наблюдаваме в момента, докато добре проведени информационни кампании биха променили нещата.
„Липсата на кампании и добра информация не могат да бъдат компенсирани с тонизираща храна“, подкрепи думите й д-р Петрова. Тя бе категорична, че има организационни проблеми, системата е тромава, центровете са малко, лекарите специалисти също са малко, нямаме и електронно здравеопазване, за да осигурим проследимост на пациентите и донорите.
„Подобно въвеждане на възмездяването, дори на доброволен акт като кръводаряването, биха довели до възможност да се стимулират по-големи проблеми, ще има хора с криминогенно мислене, които ще са склонни да заобиколят правилата, да злоупотребят. Подобно решение не решава проблемите в сферата“, заключи д-р Михайлова.
Ако отворим възможност за продаване на кръв, значи отваряме възможност и за продажба на органи, което означава, че отваряме кутията на Пандора, категорична бе д-р Петрова.
Източник: zdrave.net

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html