неделя, 5 май 2024 г.

Въвеждаме еврото на 1 януари 2024 г.

Снимки: интернет

Правителството прие плана за въвеждане на еврото в България, обяви в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Точката бе в дневния ред на предишно заседание, но тихомълком бе оттеглена след като сутринта преди заседанието Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия и неуспял кандидат да оглави БНБ, повдигна въпроса защо първо няма дебат по въпроса.
Василев обясни, че приетият документ е по същество оперативният план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как ще става превалутирането, обръщането на депозитите и заемите от левове в евро. Поясни, че остава настоящото съотношение между лева и еврото и срокът от 1 януари 2024 г. Напомни, че има поне 18 месеца техническа подготовка преди това и затова реално няма много време.
„Това е техническа първа стъпка, предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ“, каза още Василев. Той подчерта, че обществените и експертни дискусии за присъединяването на България към еврозоната ще продължат.
Напомни, че България де факто е приела еврото чрез валутния борд, заради който левът е фиксиран към еврото. „Планът е публичен от миналата година и в него е предвидено три месеца преди въвеждането на еврото и девет месеца след това цените на стоките и услугите да се оповестяват и в двете валути, като целта е недобросъвестни търговци да не се възползват от превалутирането за повишаване на цените“, каза още Василев.
Също така министър-председателят поздрави МОН за няколко „много добри мерки”, предложени за днешното заседание. Сред тях са подпомагане на деца с изявени дарби, увеличаване на докторантските стипендии – до 750 лв., както и допълнителни средства за строеж на детски градини, ясли и училища и 30 млн. за инвестиране в деца от уязвими групи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html