неделя, 5 май 2024 г.

24 май да е национален празник, предложиха от ГЕРБ-СДС

Снимки: интернет

ПГ на ГЕРБ-СДС внесе в Народното събрание предложение 24 май да бъде обявен за Национален празник на България, съобщиха от коалицията на своята страница във Фейсбук. „Във времена, в които има твърде много разделителни линии в обществото ни, за да бъдем обединени като народ, трябва да има кауза, която да ни обедини. Такава кауза е азбуката“, са аргументите на опозицията. „Денят на Светите братя Кирил и Методий се е утвърдил като ден, който се признава и се чества без изключение от всички български граждани“, подчертават от ГЕРБ – СДС. Предложението е направено като промяна в Кодекса на труда.

Парламентарната група на „Възраждане“ е категорично против предложението на ГЕРБ-СДС. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов. Той определи идеята като „стара“ и „претоплена“. „Не виждам причина това да се прави, освен, разбира се, за пореден път да претоплим стари русофобски манджи“, каза Костадинов.

По думите му краткият исторически обзор показва, че без 3 март – Денят на Освобождението, нямало да го има и 24 май. „90% от страните по света имат за свои национални празници дните, в които са получили свободата си или са обявили независимост“, посочи още Костадинов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html