неделя, 5 май 2024 г.

Бившият президент на Молдова е арестуван за корупция

Снимки: интернет

 

Бившият президент на Молдова Игор Додон, който управляваше страната между 2016 и 2020 г. и се смяташе за приближен на Кремъл, е задържан след провеждането на обиск в дома му.

Додон е арестуван по разследване за корупция, държавна измяна, незаконно придобиване на имущество и получаване на партийно финансиране от престъпна организация. Делото срещу него е образувано на 18 май. Додон е заподозрян заради записи от негова среща през 2019 г. с местния олигарх Владимир Плахотнюк – бивш партиен лидер и един от най-богатите хора в Молдова, който е разследван за престъпна дейност. Според данните на антикорупционните прокурори, има улики, че Додон може да е получил пари от Плахотнюк за нуждите на Партията на социалистите, на която е почетен председател.

Игор Додон е критикуван заради проруските си позиции, макар че самият той твърди, че е „промолдовски“ политик и смята, че страната не трябва да се сближава нито с Москва, нито със Запада. Преди дни той обяви, че Молдова „няма нужда от НАТО“, за да се пази от евентуална руска агресия, и че предоставянето на военна помощ на страната „ще превърне войниците и хората ни в пушечно месо“. Напрежението в Молдова, която граничи с Украйна и има вътрешни проблеми заради сепаратистката проруска територия на Приднестровието, стана особено голямо след избухването на войната на 24 февруари.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html