неделя, 5 май 2024 г.

Зеленски: Донбас е напълно разрушен, там е ад

Снимки: БГНЕС
Украинският промишлен регион Донбас, в който са съсредоточени сегашните руски офанзиви, е напълно разрушен. Това каза президентът на Украйна Зеленски, цитиран от „Ройтерс“. Откакто се оттегли от украинската столица, Русия използва масирано артилерия и танкове, за да се опита да завладее допълнителна територия в Донбас. Той се състои от районите на Донецк и Луганск, за които Москва претендира от името на проруските сепаратисти.
Окупаторите се опитват да упражняват още по-голям натиск. Там е ад и това не е преувеличение“, каза Зеленски в късното си обръщение. „Донбас е напълно разрушен“, допълни президентът.
Русия е засилила офанзивата си в Донецк, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили. Вчера в Донецк са били убити петима души, според губернатора Павло Кириленко. „Врагът разрушава цялата цивилна инфраструктура, дори и в места, които са относително далече от фронтовата линия“, каза Кириленко по местна телевизия, съобщи БТА.
„Брутална и напълно безсмислена бомбардировка на Северодонецк – само за един ден има 12 убити, десетки ранени. Бомбардировки и обстрели на други наши градове, въздушни и ракетни удари на руската армия – всичко това не са само военни действия по време на войната. Руските атаки срещу Черниговска област, постоянни атаки срещу Одеска област, над градовете в централна Украйна – всичко това не може да има никакво военно обяснение за Русия“, каза президентът.
Той отбеляза, че това е съзнателен и престъпен опит да се убият колкото се може повече украинци, да се унищожат възможно най-много жилищни сгради, социални съоръжения и предприятия. „Това ще се квалифицира като геноцид на украинския народ, за което окупаторите определено ще бъдат изправени пред правосъдието“, заяви Зеленски.
Източник: offnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html