неделя, 5 май 2024 г.

ГЕРБ плаши с народно недоволство

Снимки: БГНЕС
Управляващите дадоха наистина благодатен повод на опозицията да ги атакува с предизвикалото всеобщо недоумение решение да бъдат поставени метални решетки на централния вход на Народното събрание.
Вчера инспектори от културното министерство ги обявиха за незаконни, глобиха парламента и постановиха премахването им. Мълчанието на председателя на парламента Никола Минчев, който носи отговорност за сградата, която е национален паметник на културата, позволи и днес на ГЕРБ-СДС да го атакува и заплашва.
С тази цел шефът на парламентарната група на формация Десислава Атанасова излезе със специална декларация тази сутрин. „Под надписа на българския герб – „Съединението прави силата“, вие монтирахте, уважаема промяна, решетки, а срещу него, вече месеци наред, стоят заграждения. От какво ви е страх – от съединението или от силата? Нали се разхождахте с табели – нас не ни е страх, нали бяхте изборът на тези, които ви овластиха, нали зачитахте волята народна и по тази воля сте в тази зала?“, обърна се тя към мнозинството, като очевидно на мушката й беше „Продължаваме промяната“ (ПП).
След това Атанасова се обърна конкретно към Никола Минчев. „Да твърдите, че не сте автор на това решение, означава, че друг взема решенията в парламента. Да твърдите, че не помните, е неуместно за младата ви възраст. Да твърдите, че някой друг ви е наредил, е опасно за поста, който заемате, защото по конституция вие сте отговорен“, започна да изрежда тя хипотези.
Председателят на парламента я слушаше мълчаливо, в позата, която често заема – с поглед, вперен надолу в документите пред него.
Водачът на герберските депутати премина към съвсем насмешлив тон: „Да не би пък промяната да имате някакъв фетиш към решетките? Министър-председателят ви поиска решетки за лидера на опозицията. Получи ги и след 24 часа съдът постанови, че те са незаконни. Вие поискахте решетки за парламентаризма и след 24 часа ви постановиха да ги премахнете.“
Накрая Атанасова предупреди с народното недоволство управляващите, които надаваха негодуващи възгласи от пленарната зала, докато я слушаха: „Колеги, не е смешно. Не опитвайте друго, защото народът скоро и такъв срок няма да ви даде.“ Вероятно самочувствие да говори от името на народа й дават социологическите проучвания, които дават на ГЕРБ-СДС първото място при евентуални предсрочни избори.
От редиците на мнозинството някой поиска да отговори на декларацията й. Минчев обаче правилно не позволи, тъй като процедурата не разрешаваше да започне размяна на реплики.
Източник: segabg.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html