неделя, 5 май 2024 г.

Путин: „САЩ и компаньони“ ни принудиха да дадем изпреварващ отговор

Снимки: Ройтерс
Изпълнена с дълга серия нападки срещу САЩ и Запада и поредица от клишета, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия била принудена от тях да даде изпреварващ отговор. Той нито веднъж не употреби думата „Украйна“, както и фразата „специална военна операция“ и няколко пъти говори само за Донбас.
Това стана в словото му на Червения площад преди парада, посветен на победата на СССР над нацистка Германия преди 77 години. На събитието присъства цялото руско държавно ръководство, лидери на водещите партии, патриархът на православната църква, духовните водачи на различни вероизповедания, ветерани.
Речта му завърши с призив „За Русия! За победата!“.
Според Путин руската армия в момента се сражава в Донбас за сигурността на Русия и това, което прави в Украйна е продължение на героичната история на победи, идващи поне от началото на 17-ти век.
„Русия винаги се е обявявала за равна и неделима сигурност, като система, жизнено необходима на световната общност“, каза още Путин. Той напомни за исканията от края на миналата година за гаранции за сигурност и го представи като „призив към честен диалог и разумен диалог“, макар предложенията от средата на декември – част от тях абсурдни по характер – да бяха представени в ултимативен вид и в неделим пакет.
„Всичко беше напразно, не пожелаха да ни чуят, това означава, че са имали съвършено други планове“, продължи президентът. По времето, в което Москва представи предложенията си, вече се струпваше около Украйна военната сила, с която Путин я нападна на 24 февруари.
Сега той изреди, че открито се подготвяла поредна „наказателна операция в Донбас, нахлуване в нашите исторически земи, включително Крим“, говорейки все едно, че не става дума за международно признати територии от съвсем друга държава.
„НАТО зпочва активно военно усвояване на плилежащите към нас територии и така планомерно се създаваше абсолютно неприемлива за нас заплаха непосредствено на границите ни. Всичко говореше, че сблъсъкът с неонацистите, бандеровците, на които САЩ и техните младши компаньони заложиха, е неизбежен. Опасността растеше с всеки изминал ден. Русия била да даде изпреварващ отпор на агресията. Това беше решение, на което ни принудиха, но което беше своевременно и единствено правилното“, наблегна Путин, повишавайки тон.
Парадът бе приет от министъра на отбраната Сергей Шойгу, който седмици наред бе изчезнал от публични появи до степен, че се появиха спекулации за здравословното му състояние и, че бил в немилост пред Путин заради фалстарта на нападението срещу Украйна.
Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html