петък, 3 май 2024 г.

Кулеба не остана доволен от коментар на Радев: „Ако с Русия сме братя, сме като Каин и Авел“

Снимки: БТА

„След като Русия нападна Украйна, малцина биха посмели да нарекат двата народа братски. Ако с Русия сме братски народи, то най-вероятно сме като Каин и Авел“.

Така външният министър на Украйна Дмитро Кулеба реагира на думи на президента Румен Радев още на старта на официалната среща между двамата тази сутрин. Репликата от встъпителната реч на Радев, която провокира украинския първи дипломат, бе:

„Аз се надявам, че Вашата страна прави всичко възможно, за да минимизира риска за живота на цивилните граждани, на българското национално малцинство и още веднъж призоваваме тази безсмислена братоубийствена война между два братски славянски народа да спре възможно най-бързо.“

„Има много повече основания украинците и българите да се смятат за братски народи. Особено след тази искрена подкрепа, която Вие, господин президент, и кабинета на министрите на България, оказвате,“ подчерта украинският министър – след препратката към библейската история за децата на Адам и Ева. В нея Каин се превръща в първия убиец на Земята, след като поради завист слага край на живота на брат си Авел.

В речта си българският държавен глава съобщи още, че „болшинството президенти от формата B9“ са изготвили декларация за по-бързо приемане на Украйна в ЕС (форматът В9 обединява страните от източния флан на НАТО, сред които е и България – б.р.).

Радев наблегна на усилията, които се полагат за предоставяне на добри условия на пристигащите в България бежанци и най-вече на украинските деца, които бягат от войната.

Той отбеляза, че България е застанала до съюзниците си от Европейския съюз и НАТО в защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се е включила активно във всички санкционни режими срещу Русия – „въпреки социалните и икономически последствия за нашата страна“.

„Ценим позицията на България и присъединяването ѝ към някои от европейските санкции и разбираме, че това вреди на някои ваши основни икономически интереси,“ отвърна Кулеба.

„Особено сме развълнувани от начина, по който приемате украинските бежанци. Разбира се, силно се надявам, че те ще се завърнат след края на войната, но след такова гостоприемно посрещане, вярвам, че някои ще пожелаят да останат тук,“ добави още той.

Дмитро Кулеба пристигна на посещение в София късно в понеделник, а във вторник проведе срещи с премиера Кирил Петков и с министърката на външните работи Теодора Генчовска. Вчера тя съобщи, че въпросът за предоставяне на военна помощ на Украйна е бил обсъден на срещата на премиера Кирил Петков с украинския първи дипломат. „Обсъденото във Външно министерство не включваше тази тема“, заяви Генчовска пред медиите в парламента.

Към настоящия момент и в Министерския съвет не е поставян въпроса за предоставяне на военна помощ на Украйна. „Темата ще се дискутира от „Продължаваме Промяната”, когато мине през разглеждане в парламентарната комисия по външна политика“ , заяви председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров след срещата на депутати с Кулеба.

Председателят на външната комисия Венцислава Любенова (ПП) определи разговора като много успешен. И подчерта, че искането за изпращане на оръжие не е било дискутирано. Тя обясни още, че предложенията на „Демократична България“ и на ГЕРБ-СДС са изтеглени от комисията „за доизясняване на технически законови подробности“. Любенова увери, че след повторното им внасяне, те ще бъдат разгледани.

Атанас Михнев (ПП) подчерта, че позицията на формацията винаги е била в подкрепа на украинския народ. По думите му Кулеба е похвалил усилията на българското правителство в тази посока. Попитан дали военната подкрепа за Украйна е въвличане на България в конфликта, Михнев отговори: „Категорично не. Десетки страни изпращат военна подкрепа, без да бъдат въвлечени в конфликта, така че нека спрем с тази проруска реторика“, обясни той.

Даниел Митов и Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ-СДС също коментираха. По думите на депутатите от опозицията на българското общество му е омръзнало да научава от чужди правителства какви теми биват разисквани с нашата държава. „Г-н Петков на няколко пъти отклонява този въпрос и в продължение на 20 дни комисиите в парламента не могат да разгледат текстове по темата. Управляващото мнозинство умишлено саботира тези текстове”, категоричен е Митов.

Бившият външен министър на България Екатерина Захариева заяви, че едва ли има човек, който да вярва, че Кулеба е на протоколни срещи в страната ни.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html