четвъртък, 2 май 2024 г.

Битката за Донбас започна

Снимки: интернет
Руската армия започна офанзива в Източна Украйна, съобщи вечерта на 18 април секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексий Данилов. Украинският президент Зеленски също е потвърдил, че ”битката за Донбас” е започнала.
„Това е официално изявление. Тази сутрин, почти по цялата фронтова линия на Донецка, Луганска и Харковска област, нашествениците се опитаха да пробият нашата отбрана. За щастие нашите военни издържат, те минаха само в два града. Това е Кременна и още един малък град. Боевете продължават, ние не предаваме териториите си, а от сутринта започнаха опит да започнат активна фаза“, подчертава Данилов.
Той добави, че според украинските власти плановете на руската армия да окупира напълно Донецка и Луганска области преди православния Великден, 24 април.
Зеленски заяви в свое обръщение късно в понеделник, че Русия е съсредоточила „значителна част“ от силите си в региона и обеща, че Украйна ще се защитава „колкото и войски да изпрати там“. „Ще се борим. Няма да се откажем от нищо украинско“, добави той. Вечерта на 18 април Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна също съобщи във Фейсбук, че „има признаци за началото на настъпателна операция на Русия в Донбас“. „Регистрират се признаци за започване на настъпателна операция в Източната оперативна зона. В Слобожански и Донецки оперативни райони агресорът засили настъпателните и щурмови действия в определени направления. Няма съществени промени в дейността на вражеските войски във Волинско, Полеско и Северско направление“, се казва в изявлението на Генералния щаб на Украйна.
Източник: frognews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html