четвъртък, 2 май 2024 г.

Без ДДС за хляб, плодове и зеленчуци, предлагат управляващите

Снимки: интернет
„Махане на ДДС за хляба и плодовете и зеленчуците, произвеждани в България, предлага „Продължаваме промяната“ като част от мерките за подпомагане на хората в кризата.
Пуснали сме предложенията си към финансовото министерство, за да прави разчети и да каже кое е възможно“, обясни в ефира на Нова тв Настимир Ананиев, депутат от ПП.
„Свръхпечалбите от зърното могат да бъдат обложени, за да падне ДДС на хляба“, обясни той. Идеята е да се облекчи крайният потребител от натиска на инфлацията. „Ако се махне ДДС-то от плодовете и зеленчуците родно производство, ще може да бъдат те конкурентоспособни на вноса“, каза още Ананиев. Той напомни също, че се дават 70 лв. на пенсионерите за Великден. Министерството на финансите ще изчислява с колко може да се намали и ДДС на тока за всички потребители, в зависимост от свръхпечалбата на производителите и търговците на енергия.
По повод идеята на БСП за необлагаем доход Ананиев обясни, че всички мерки на коалиционните партньори ще бъдат обсъдени. „Трябва да се види какви са възможностите от икономическа гледна точка. Ние сме калкулирали някакви неща, но трябва да видим анализа на Министерството на финансите“, каза той.
„Всичко зависи от калкулацията, защото трябва да видим с какъв ресурс разполага държавата“, обясни Ананиев на въпрос какви мерки ще бъдат предложени в крайна сметка.
На извънредното заседание на коалиционния съвет снощи партиите се обединиха около общо решение на парите за ремонти на пътищата.  50% от парите за ремонти за пътища ще бъдат платени веднага. 100% ще е плащането за хоризонтална маркировка и обезопасяване с мантинели, обясни Настимир Ананиев, който е председател на парламентарната комисия по регионална политика. Тя ще се събере на извънредно заседание днес, за да обсъди промяната. „Надявам се тази седмица да бъде приключено с този въпрос, за да се отпуши тази система и да се започнат ремонтите по пътищата“, коментира Ананиев.
„Ще разгледаме дали всичко е направено законно и ще се вземе решение дали да се плати. В момента се обследват всички договори и цялата документация. И оттам се вижда, че има заобикаляне на закона – през т.нар. ремонти и поддръжки е правено основно строителство. За мен невинни няма – и от двете страни са знаели какво правят“, коментира Ананиев.
„Искаме да проверим какво е свършено. Може да се окаже, че има фирма, която нищо не е свършила. Затова обследваме какво точно се е случило. Бързата скорост убива, но бавната също убива на магистралата“, коментира Ананиев по повод дискусията дали да бъде намалена максималната скорост на 130 км/ч.
„Това предложение е продиктувано от състоянието на пътищата ни“, обясни депутатът. Но дали новата скорост ще влезе в сила още за това лято зависи от движението на законопроекта? „Опитваме се да започнем на чисто. Защото бившият премиер брои дупки, но това са дупките, които той е оставил. Ние искаме да се започне на чисто и да се работи качествено“, допълни той.
„Искаме фокус върху коланите на задните седалки и обезопасителните системи за деца и от МВР обещаха акция по празниците. Искаме контрол върху онези 70-80 черни отсечки в страната, където стават най-тежките катастрофи. Там трябва да седи МВР и да контролира, а не да стои на хранилката“, каза още Ананиев.
„Искаме информационна кампания към пешеходците, но и санкции, защото всеки 4-и загинал е пешеходец“, обясни още той.
„Ще има денонощен контрол на ДАИ с екипи на КАТ и АПИ по повод практиката тежки камиони за пътуват по второкласни пътища, за да не си плащат толтаксите“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html