събота, 4 май 2024 г.

Нов скандал: България води две външни политики, изригна Генчовска

Снимки: архив

България води две външни политики – едната на Кирил Петков и неговите съветници и другата е на Министерството на външните работи. Това е заявила външната министърка Теодора Генчовска по време на изслушването си в парламента за Северна Македония, твърдят депутати. То се проведе на закрити врата.

Пред журналисти министърката не отрече тези слухове, но подчерта, че депутатите, които са изнесли тази информация от закритото заседание, трябва да носят отговорност. Имаме различия, каза тя на въпрос има ли несъгласие между нея и вижданията на съветниците на премиера.
В България има само едно Външно министерство съгласно конституцията, законите на страната. Формално няма как някой друг да провежда външната политика, заяви Генчовска.
На друг въпрос наистина ли е коментирала пред депутатите, че получава новините за външната ни политика, водена от правителството, от РСМ, тя отговори така: „Новините не ги получаваме от Скопие, а от разговори с наши колеги. Тоест, това не са новини, а позиции, които се различават от националната ни позиция. От разговори с Въшното министерство на РСМ или от разговори с нашите европейски партньори, продължи тя. Генчовска отново настоя и, че не е правила никакви договорки с немската си колежка Аналена Бербок – България да пусне Северна Македония на преговори за ЕС до юни. Срещата в понеделник била поискала Бербок, за да види как върви прогресът с РСМ.
По политическите въпроси трудно може да се каже, че има някакъв прогрес. По секторните политики обаче със сигурност има. Още първите дни на кабинета имаше нота, която страната ни изпрати, а съответно и югозапдната ни съседка, да не се използва името Република Северна Македония, а само Северна Македония, но това е нещо, което е направено и преди няколко години по линия на ОССЕ и НАТО. Това е формална стъпка“, припомни Генчовска.

„Никога не съм казвала, че премиерът е изразил алтернативна позиция. Казвам ви какво чувам в рамките на официалните срещи“, каза Генчовска. Външно не говори за срокове. Очевидно има амбиции до края на френското председателство, каза тя.
На въпрос на премиера ли са тези амбиции, тя каза: „На неговия екип, който го съветва по външнополитическите въпроси. Запитана за Весела Чернева ли става въпрос, Генчовка отвърна: „Никога не съм казвала нейното име. Външната министърка обясни още, че не трябва да се забравя, че Албания е в пакет с РСМ за преговорите за ЕС“. Критикува обаче македонската страна, че е изгубено много време от междуправителствената среща през януари, в което е можело те да отворят конституцията си, за да бъдат вписани българите в преамбюла ѝ. Засега не се обсъждало обаче второ заседание между българското и македонското правителство.

Източник: 24chasa.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html