петък, 3 май 2024 г.

Не избраха Каримански за шеф на БНБ, ГЕРБ не гласува

Кадри: интернет; БНТ
Подкрепата от страна на ИТН и ДПС се оказа недостатъчна и след прегласуване народните представители в крайна сметка не избраха единствения кандидат за гуверньор на Българската народна банка – Любомир Каримански от „Има такъв народ“.
По време на първото гласуване на предложението от опозицията, в лицето на ГЕРБ, изобщо не благоволиха да натиснат бутоните на устройствата пред тях. Според Тома Биков така „тествали“ управляващата коалиция, за да видят дали в крайна сметка не са успели да стигнат до консенсус. Така Биков поиска прегласуване от името на парламентарната група на ГЕРБ. След него резултатът изглеждаше така – „за“ гласуваха 59 депутати, „против“ – 36, въздържали се – 140. Кандидатурата подкрепиха всички гласували депутати от ДПС и ИТН (съответно 33-има и 25-има), както и един представител на ГЕРБ-СДС.
След като резултатите станаха ясни, за първи път днес Каримански поиска думата.
„Голяма част от тези, които не гласуваха за мен, в личен разговор ми казаха, че ме подкрепят и поради политически решения, при обмяната на постове в коалиция, няма да могат да гласуват така, както биха искали да гласуват. Получих голям и мъдър политически урок. Не контролът над парите на България, а знанието е незаменима ценност. Точно това се надявах, че ще бъде разбрано. Но накрая знанието получих аз, не вие, народните представители. Искрено благодаря за този урок“, бяха първите му думи от парламентарната трибуна, след като депутатите отхвърлиха кандидатурата му за шеф на БНБ.
Първоначално кандидатите бяха двама, но миналата седмица от надпреварата сам се оттегли Андрей Гюров, който беше предложен от „Продължаваме промяната“. Коалиционните партньори призоваха „Има такъв народ“ също да оттегли кандидата си, но от партията на Слави Трифонов отказаха.
Източник: frognews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html