петък, 3 май 2024 г.

Шарл Мишел нарече убийствата на цивилни в Буча „клане“

Снимки: БГНЕС; Ройтерс

Европейският съюз обвини руските войски в извършване на зверства в района на Киев, след като кметът на град Буча на около 35 км от столицата каза, че 300 жители са били убити по време на едномесечна окупация от руски сили.

Репортери на „Франс прес“ и „Ройтерс“ показват снимки и описват сцени с тела, търкалящи се по улиците и захвърлени в улични шахти, както и на дузина загинали с огнестрелни рани и вързани ръце. Кои са тези хора и как са загинали тепърва ще се изяснява.

Укрански източници съобщават, че е открито избито тричленното семейство на кмета на село Мотижин, което е изчезнало безследно на 23 март. Изяснява се съдбата и на други местни лидери и обикновени хора, за които има подозрение, че са били отвлечени, докато районът е контролиран от руската армия.

„Шокиран съм от новините за зверства, извършени от руски сили. ЕС помага на Украйна при документирането на военни престъпления“, написа в Туитър върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, добавяйки, че всички дела трябва да стигнат до Международния съд. Същият коментар направиха председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и британският външен министър Лиз Тръс. Мишел допълни, че ЕС помага на Украйна и неправителствени организации при събирането на необходимите доказателства за преследване на престъпления в международни съдилища.

Русия отрича да е действала срещу цивилни и отхвърли обвиненията за военни престъпления в това, което тя нарича „специална военна операция“ в Украйна.

„Шокиран съм от кадрите на чудовищните деяния на руската армия в освободения район на Киев. В Буча е извършено клане. Предстоят нови санкции от страна на ЕС. Слава на Украйна!“, написа Мишел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също коментира: „Ужасена съм от съобщенията за неописуемия ужас в районите, от които се изтегля Русия. Необходимо е спешно провеждане на независимо разследване. Извършителите на военни престъпления ще бъдат подведени под отговорност“, написа фон дер Лайен.

Източник: bntnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html