неделя, 28 април 2024 г.

„Фондацията“ празнува „Щурците“ на 55″

„Щурците“ през 1967 г.
Снимка: 24 часа

„Фондацията“ празнува „Щурците“ на 55″. Така ще се нарича турнето, с което ще бъде отбелязана годишнината на легендартата българска група. Освен Кирил Маричков, който в последните години се подвизава като част от „Фондацията“, на сцената ще се качат Валди Тотев и Георги Марков, съобщава БТА.

В програмата на концертите ще доминират песните на „Щурците“ от тяхната близо половинвековна кариера. Ще бъдат представени най-големите и най-хубавите хитове от всички периоди на групата. Заедно с тримата живи „щурци“ ще свирят също Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански.

Първият концерт ще бъде в Русе – на празника на града 6 май, и той ще е нещо като генерална репетиция, обясняват музикантите. На 10 юли е концертът във Варна, на 21 юли – в Бургас, на 5 август – в Пловдив. Все още не е обявена дата за София. По думите на Дони турнето „ще нараства лавинообразно“.

Смятаме за дата на създаване на „Щурците“ февруари 1967 година, защото оттогава имаме името „Щурците“. Но нашето първо свирене беше на 8 декември 1966 година във ВИТИЗ, каза Кирил Маричков. Той разказа интересен спомен, свързан с името на групата. Когато отишли в тогавашната концертна дирекция, един от шефовете им казал: „Такъв състав в България никога няма да има“, след като чул името. Тогава музикантите решили да „обнародват“ името чрез конкурс в радиото. „Бяхме накарали всички наши приятели и роднини да пишат за името „Щурците“, и то съответно спечели най-много гласове“, казва с усмивка Маричков. На обявения конкурс за име дошли всевъзможни предложение, сред които и СЕКС – абревиатура от Студентски електронно-китарен състав, и „Монасите на електрическия резонанс“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html