неделя, 5 май 2024 г.

Заместник-министър: Може да дадем на Украйна военна екипировка, каски и бронежилетки

Снимки: БГНЕС; Ройтерс

“Ако България изпрати отбранителна военна помощ на Украйна, това не ни въвлича във война“, заяви заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов пред bTV. Божилов се надява парламентът да даде отговор дали трябва да се изпрати военна помощ на Украйна или не. Едно такова решение е мнотофакторно – политическа оценка и анализ на военната възможност. Той добави, че България може да даде на Украйна военна екипировка, каски и бронежилетки. Изтребителите МиГ-29 и C-300 не могат да бъдат предоставени от нас с аргумент, че изпитваме дефицит и са крайно необходими за защита на военновъздушното ни пространство, уточни Божилов. „Батальонните бойни групи е новият отговор на НАТО на заплахите“, коментира висшият държавник за създаването на българската батальонна бойна група.

Водят се разговори с Италия, Великобритания и Албания. Всичко зависи от това какви способности няма българската армия, за да бъде запълнена от другите чуждестранни групи. Идеята на бойната група е да покаже солидарност, но и да помогне на страните от Източна Европа. Щом заплахата отмине, бойните групи ще бъдат разформировани.

Йордан Божилов се надява, че Русия няма да прибегне до използването на ядреното оръжие. „Българското небе е сигурно, имаме всички средства да осигурим охраната и отбраната“, увери той. Божилов подчерта, че има подготвени летци за изтребителите МиГ-29, като се обучават и за Ф-16. През следващата седмица се очаква да дойдат у нас нидерландски изтребители Ф-35.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html