четвъртък, 2 май 2024 г.

Демерджиев отказва да бъде заместник на Бойко Рашков

Снимки: интернет

Бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев се отказва да бъде заместник на вътрешния министър Бойко Рашков. Това се разбра от позиция, която той разпрати до медиите близо седмица (22 март), след като от кабинета съобщиха за назначението му.

От декларацията му се разбира, че правителството е оповестило за назначението му, преди той да е дал окончателно съгласие за това. От правителството заявиха пред „Дневник“, че ще проверят дали Демерджиев е бил назначен. „Сега“ пише, че понеже той реално не е встъпил в позицията, само премиерът трябва да си оттегли заповедта.

При представянето на отчета за дейността на МВР за последната година вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че Демерджиев смята, че ще е полезен на друго място. По думите му той е бил назначен да помогне за нещо, но това не се е случило и затова е поискал да напусне. Рашков не даде повече конкретика.

„В последните месеци разговори относно поемането от моя страна на решителна роля в борбата с корупцията, включително и преминавайки през този пост, съм водил нееднократно с представители на Министерския съвет. Вярвам, че България е на важен кръстопът, и съм готов да помагам на всеки, който показва воля да промени страната ни към по-добро. Именно такава заявка направи министър-председателят Кирил Петков и това ме водеше в тези разговори. Във всички тях обаче съм изразявал и своите съображения и обструкции относно моето място в МВР. Винаги съм показвал готовност да продължим диалога и да намерим формата и начина да работим съвместно за доброто на страната ни“, пише Демерджиев.

Към 22 март, когато кабинетът съобщава за назначението му, Демерджиев пише, че „тези съображения и обструкции не бяха отпаднали и не бях получил яснота по важни за мен въпроси, касаещи ролята, която се очаква да поема“.

Бившият служебен министър пише, че и в последните дни е бил в диалогът с изпълнителната власт. „Днес твърдо вярвам, че позицията, от която мога да направя решителни нови стъпки в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на правото, не е на длъжността заместник-министър на вътрешните работи. Дълбоко уважавам министър Бойко Рашков и вярвам, че той прави всичко по силите си да се пребори чрез капацитета на МВР с порочните явления от последните години“, пише още Демерджиев.

По думите му той не е получил яснота по това какво се очаква от него и при какви условия ще работи като заместник-министър на вътрешните работи, затова и не е поемал отговорността да заеме поста. „Не вярвам, че предложената ми позиция в настоящата ситуация ще ми позволи да изпълня основното си желание – да помогна за реалната промяна в България“, пише още Демерджиев.

„Дълбоко вярвам, че всеки може да е полезен на държавата, независимо от длъжността си. Днес, в качеството си на адвокат, аз помагам на стотици хора, търсещи справедливост и защита. Готов съм с познанията си и опита, който придобих, да помогна на всеки, тръгнал срещу беззаконието и неправдата. Решен съм да продължа борбата за налагане върховенството на правото и провеждане на истинска съдебна реформа със средствата, с които разполагам. Готов съм да помагам на всеки, които има истинско желание да води тази борба, ако има нужда от моята експертиза“, завършва позицията си Демерджиев.

Иван Демерджиев беше първо служебен заместник-министър на правосъдието по времето на Янаки Стоилов и оглави ведомството, след като Стоилов беше назначен за член на Конституционния съд.

Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html