четвъртък, 2 май 2024 г.

МВР се зае с жената до Гешев

Иван Гешев, сн. БГНЕС Архив

Детелина Ханчева – спътницата на Иван Гешев в живота, е обект на „проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ във връзка с имотна измама, осъществена от близка до висш магистрат жена“. МВР пусна обстойно съобщение днес по повода. След писания на „Бивол“, Bird и сдружение „Боец“ засега това е първата официална информация, че някой предприема процесуални действия спрямо половинката на главния прокурор.

Актуалният сигнал на „Боец“ съдържа според тях данни за неправомерни действия около имотни сделки в района на Волуяк. Ханчева има бизнес с имоти, освен че е адвокат. Сигурно е, че от гражданското движение са податели на сигнал до ГДБОП по повода.

Както е известно, покрай делото на Десислава Иванчева в „Младост“ пък в публичното пространство излизаха данни – със същите източници, за свързаности през трето лице на Хачева с основния свидетел Александър Ваклин. Кой крив, кой прав и има ли данни за неправомерни действия, е въпрос по същество, който най-вероятно ще се уточнява в бъдеще.

Днес обаче от МВР пишат следното по повод движението на документацията:

„Разпоредена е проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ във връзка с имотна измама, осъществена от близка до висш магистрат жена. Според действащото законодателство тя не се ползва с имунитет от разследване. Това ще е втора проверка по същото лице. Първата проверка е започнала на 4.12.2021 г. след друг постъпил сигнал от бивш заместник-кмет на район „Младост“ и е свързан с имотни сделки на лица, свързани със същия висш магистрат (очевидно – историята с Александър Ваклин, б.р.).

С писмо от 05.01.2022 г. Специализираната прокуратура е изискала на основание чл.145, ал.1 от ЗСВ всички материали по преписката с мотива, че те касаят магистрат и следва незабавно да се предоставят.

В тази връзка следва да се уточни, че сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което СП не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка“, заключават от МВР.

Оттам допълват и, че „възниква въпросът каква е причината СП да изисква материали, макар да знае, че не е компетентна по случая“. Имало второ писмо и от Софийската градска прокуратура, като те даже поискали „не само на материалите по този случай, но и информация за всички извършени от страна на МВР предварителни проверки от 01.01.2020 г. до момента“.

Затова вътрешното министерство обещава, че ще сезира Висшия съдебен съвет – „с искане за извършване на проверка дали са оказвани натиск и намеса при изискването на материалите“.

В този смисъл МВР малко изостава от прокуратурата – тъй като оттам пък непрекъснато подават сигнали – включително до европейските институции, жалейки се от неправомерен натиск на политическо лице от МВР върху тях. Последният път бе вчера – от шефката на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Източник: clubz.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html