четвъртък, 2 май 2024 г.

Кьовеши се видяла с Гешев от любезност

Снимки: ПРБ; интернет

Главният прокурор Иван Гешев се похвали колко добре работи с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Това стана със съобщение на прокуратурата след срещата на двамата в Съдебната палата. Кьовеши бе в България два дни по покана на премиера Кирил Петков. Прокурорското съобщение за срещата е твърде лаконично. „Двете страни изразиха общата удовлетвореност от доброто сътрудничество и постигнатото до момента. Главният прокурор изрази увереността си за продължаване ефективния диалог между двете институции“, гласи то. Миналото лято обаче Кьовеши не звучеше толкова удовлетворена от българската прокуратура. Тогава се разбра, че тя е поискала европрокуратурата директно да получава дела от МВР и от Агенция „Митници“, както и че дотогава е получавала от прокуратурата „само малки дела“.

„В хода на разговора бяха обсъдени въпроси, касаещи взаимодействието между прокуратурата и европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност“, се казва още в прокурорското съобщение за срещата.

Пресслужбата на Кьовеши обаче бе по-хладна за визитата. В съобщението за посещението в България изрично е отбелязано, че срещата с Гешев е „от любезност“, а снимката от офиса на главния прокурор е сложена в коментарите, а не в основната публикация, където са снимките на Кьовеши с Йорданова и Рашков.

Кьовеши се срещна в четвъртък и с министъра на правосъдието Надежда Йорданова, както и с МВР шефа Бойко Рашков. Както е известно след разговора си с премиера Кирил Петков пък Кьовеши обяви, че европрокуратурата е получила рекорден брой сигнали от България и в момента работи по над 120 дела по тях.

Източник: segabg.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html