понеделник, 6 май 2024 г.

9 души са загинали и 57 са ранени при въздушен удар в град Яворов

Снимки: БГНЕС

Украинските власти съобщиха, че 9 души са загинали и 57 са ранени при руски въздушен удар в град Яворов, Лвовска област.

Както по-рано ви информирахме Лвов беше подложен на въздушна атака рано тази сутрин. При смъртоносното нападение са изстреляни около 30 ракети. Базата в Яворов е една от най-големите в страната, на 25 километра от границата с Полша. Там се провеждат повечето учения на Украйна със страни от НАТО. Атакувано е било и летище в Ивано-Франковск. Украинските власти окачествиха днешното нападение като „нова терористична атака срещу мира и сигурността“. Украинският министър на отбраната Олексий Резников повтори призива на Киев за създаване на зона, забранена за полети над Украйна. НАТО обаче отказва да направи това, опасявайки се от разрастване на конфликта след руското нахлуване в Украйна преди 18 дни.

Руските сили напредват към Киев, където армия и доброволци се готвят да отбраняват столицата си улица по улица. Украинската страна твърди, че руснаците са продължили да бомбардират обсадения южен град Мариупол, изправен пред хуманитарна катастрофа.

Украинската столица се подготвя за блокада. Два милиона жители са останали в града. От градската управа съобщиха, че е сформиран двуседмичен запас от хранителни продукти. Направено е всичко възможно магазините и аптеките да работят и цените да се запазват на достъпно равнище, се казва още в съобщението с призив към гражданите да си помагат. Властите подчертаха също, че в столицата се изплащат заплати и пенсии и призоваха гражданите не само да пазаруват в магазините, но и да си плащат сметките за комунални разходи, които се предоставят в пълен обем.

Вчера през зелените коридори са били евакуирани над 12 000 души, съобщи президентът Зеленски, като заяви, че руснаците нямат силата и духа да завладеят Украйна, разчитат само на насилие, терор и оръжия.

Премиерът Денис Шмигал заяви, че в Украйна са осигурени основните продукти за идните месеци. От началото на март страната е получила над 40 хиляди тона хуманитарни помощи.

Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html