понеделник, 6 май 2024 г.

Песков: Какво правят биолабораториите на САЩ в Украйна?

Снемка: РИА Новости

Кремъл се надява, че ще успее да изясни ситуацията около биолабораториите на САЩ в Украйна. „На целия свят ще му бъде интересно да научи с какво именно са се занимавали те“, увери прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. „Тази тема, разбира се, е много важна. И е важна за целия свят. Да се надяваме, че ще успеем да изясним какво са правили тези учреждения, които са функционирали на територията на Украйна и експлоатацията на които фактически се е осъществявала от американски специалисти“, каза представителят на Кремъл на брифинг.

По мнението на Песков „навярно на целия свят ще му бъде интересно да разбере и узнае с какво да се занимавали тези учреждения“. Той уточни, че съответните данни могат да бъдат разкрити своевременно.

По-рано официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков съобщи, че по време на специалната военна операция са били разкрити факти за екстренно унищожаване от киевския режим на следите на реализирана на територията на Украйна военно-биологическа програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ. По думите му от сътрудници в украйнските биолаборатории е получена информация за екстренно унищожаване на 24 февруари на свръх опасни патогени: причинителите на чума, сибирска язва, тулеремии, холера и други смъртоносни болести.

По-късно представител на САЩ е потвърдил наличието на биологични изследователски обекти в Украйна. РИА Новости предаде по-рано, че заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд е казала, че в Украйна има съоръжения за биологични изследвания. Киев и Вашингтон обаче работят за предотвратяване на това натрупаните там материали да попаднат в ръцете на руските сили.

Източник: epicenter.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html