понеделник, 6 май 2024 г.

Прехвърляме бойната си авиация на Украйна

Снимки: интернет

Всички боеспособни самолети на българската армия, които са съветско производство, може да бъдат прехвърлени на Украйна като помощ за страната да възстанови контрола над въздушното си пространство.

Това съобщи „Дневник“, позовавайки се на няколко свои източници и цитирайки дискусия за подобен ход между анализатори и специалисти по сигурността в Туитър. Според информацията – инициативата обхваща и други страни от Източна Европа, които все още разполагат със съветски бойни самолети. Става въпрос за Словакия и Полша. Въпросните машини са Миг-29, а в случая с България се посочва и евентуално прехвърляне на Су-25. Те са щурмови самолети, предимно за удари по наземни цели, включително бронирана техника.

Ако схемата предвижда предаване на всички български МиГ-29 и Су-25, това означава, че сигурността на българското небе ще бъде е изцяло в ръцете на съюзниците от НАТО. Причината е забавянето на доставката на новите изтребители F-16, които вероятно ще пристигнат през 2025 г.

Идеята на инициативата за помощ за Украйна е всички налични средства да се съберат в Полша, където да бъдат използвани от украински военни пилоти. Ескадрилите ще действат от полски летища, които са на територията на НАТО и поради това Русия едва ли ще ги атакува.

Ден по-рано украинският посланик у нас Виталий Москаленко обяви, че България ще предостави военна помощ на Киев под формата на военни артикули и те ще пристигнат до Украйна през Полша. Министерски съвет потвърди намеренията, но не даде конкретни параметри, като се говореше единствено за патрони и снаряди.

Според зараждащата се нова инициатива – най-вероятно българските самолети ще бъдат купени със специалните средства за въоръжаване на Украйна, обявени от ЕС в неделя – общо 500 милиона долара.

„Никакви ангажименти не са поемани за български изтребители. В момента имаме малко летящи самолети и няма как да предоставяме на друга страна“, коментира по темата Кирил Петков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html