неделя, 5 май 2024 г.

Кирил Петков поиска оставката на военния министър Янев

Снимка Интернет
Оставката на военния министър Стефан Янев е една от точките на извънредното заседания на Министерския съвет. Това съобщи премиерът Кирил Петков. Тя ще бъде предложена за гласуване в НС утре.
„Аз работих успешно с министър Янев по време на първия служебен кабинет. И в момента подкрепям политиката за инвестиция в българската армия и откриване на всички дефицити там. Но защо днешната оставка ще бъде поискана и предложена за гласуване в утрешния ден в извънредно заседание на Народното събрание?“, попита той и обясни: „Първо – никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Второ – никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане и функция на стабилността на правителството. Това правителство няма за гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Трето – мой военен министър не може да използва думичката „операция“, вместо думичката „война“. „Операция“ не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи и от едната, и от другата страна вече са убити. Войници, които са на по-малка възраст от моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна, когато и тази нощ българи в Киев се криеха по мазетата…“
„Българският интерес не е да сведем глава. Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим“, категоричен бе Петков.
„ЕС никога не е бил по-единен, подчерта той. Тази война трябва да спре, не може мирните хора да бъдат под риск от обстрел. Ние като ЕС, ние като България, трябва да направим всичко възможно това да приключи“, допълни премиерът.
Новото предложение за военен министър ще бъде обявено по-късно днес след заседанието на МС и след съгласуване с коалиционните партньори.
Припомняме, че в неделя Стефан Янев заяви във Фейсбук, че няма да подаде сам оставка и уточни: „Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред“.
Другите теми, които ще бъдат обсъждани на днешното правителствено заседание са как да стане успешното извозване на 140 българи от Киев и ядрената заплаха, която Путин отправи вчера. „Това може да е опит за сплашване, но не може да бъде игнорирано“, каза Петков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html