неделя, 28 април 2024 г.

Кирил Петков: Русия прилича на една бензиностанция с ракети

Снимки: интернет
„Европейският съюз ще покаже, че не може да стои безучастно, когато умират хора. Невероятно е, че това се случва сега, тази година, в Европа. Руската федерация не може да остане безнаказана“, заяви премиерът Кирил Петков след първия етап от разговорите в специалното заседание на Европейския съвет, посветено на военната агресия на Русия в Украйна.
„Ние ще говорим в един глас. Общите действия ще включват сериозни мерки. Ще засегнат големи сектори на руската икономика, пътуването и активите на важни хора, които са взели решението за вчерашната агресия. България вчера зае позицията, че ние сме партньор на ЕС и НАТО, подкрепяме в един глас да излезем всички заедно с единна позиция“, заяви премиерът в Брюксел.
„1/3 от украинската армия вече е унищожена. Млади момчета и от двете страни в момента умират заради един лидер, който стои на една дълга маса и взима погрешни решения. Тук единственото, което се размахва, са ракети, обстрелване. Не можем да говорим за баланс на сили и разговори. Един лидер предопределя съдбата на Европа“, заяви Кирил Петков.
„Какво има Русия? Ако погледнете Русия на световната икономическа карта, ще видите, че тя има петрол, газ и оръжия. Прилича на една бензиностанция с ракети“, коментира още Петков.
„Българският интерес е над всичко, с Мицотакис говорихме, че гръцката връзка не е просто важна, тя става основен приоритет. Толкова ме е яд, че след 11 г. строеж тази гръцка връзка не е направена. Ако имахме газ от Азербайджан, по съвсем различен начин щяхме да реагираме на нещата. Имаме уверение от „Лукойл“, че работят на пълен капацитет“, уточни премиерът.
„Човек настръхва като види, че този човек (Зеленски), с който в момента говори и който моли за помощ и подкрепа, може би до 48 часа няма да е жив“, заяви още премиерът ни. „Това разтърси всички лидери на масата, защото едно е да виждаме жертвите по телевизията, като статистика, едно е да погледнеш на някой в очите, при който е въпрос на часове дали ще може да оцелее. Никой не очакваше такава бърза и масирана атака с толкова жертви. Направили сме много сериозен щаб в МВнР. Министър Генчовска се е отдала на тази кауза, помага и министър Лорер, за да имаме ефективна евакуационна операция. Невероятно е, че това се случва тази година в Европа. Ние наистина подкрепяме в един глас, че Руската федерация не може да бъде наказана“, подчерта Петков.
„Виждаме как млади момчета умират заради един лидер, който стои на дългата маса и прави ужасно грешни решения. Очевидно тези санкции няма да повлияят директно на Путин, но ние не може да стоим безучастни. Русия не се интересува от това, което Европа прави, а всяка такава агресия трябва да има цена“, каза той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html