вторник, 30 април 2024 г.

Вашингтон: Русия не изтегля, а струпва още войски до Украйна

Снимки: интернет
Русия е увеличила присъствието си на границата с Украйна с най-малко 7000 войници, твърдят от Белия дом, цитирани от световните агенции.
Някои от тях са пристигнали на 16 февруари, на фона на съобщенията за изтегляне и дислоциране на войските. Високопоставен служител на Белия дом определи съобщението за изтеглянето на Москва за „фалшиво“. От Вашингтон допълват също, че Русия може по всяко време да предприеме операция, която да послужи като претекст за нахлуване в Украйна и заявяват: „Русия казва, че иска да намери дипломатическо решение, но действията ѝ показват обратното“.
В същото време президентът Владимир Зеленски използва обръщението в Деня на единството на страната, за да заяви, че Украйна е безстрашна пред лицето на потенциална руска инвазия, като обеща, че страната му ще отвърне на удара.
„Ние не се страхуваме от прогнози, не се страхуваме от никого, от никакви врагове“, заяви Зеленски на събитие във военен стил в източния пристанищен град Мариупол, като добави: „Ще се защитаваме сами.“ Той заяви, че не вижда доказателства за изтегляне на руски войски от границите на страната му, а че Москва просто извършва ротация на силите си. „Наблюдаваме малки ротации. Не бих нарекъл тези ротации изтегляне на сили от страна на Русия. Не можем да кажем това“, каза той в коментар по телевизията и добави: „Не виждаме никаква промяна.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html