петък, 3 май 2024 г.

Финансовият министър Василев: Има пица за всички

Симеон Дянков с малка постна пица през 2009 г. Снимка Интернет
Народното събрание прие бюджета за 2022 година на първо четене. Гласа си дадоха 228 депутати – 221 в зала и 7 онлайн. „За“ гласуваха 129 – 124 в залата и 5 дистанционно. „Против“ бяха 97 в зала и 2 дистанционно (общо 99). Въздържали се нямаше.  
В предложената финансова рамка се залага дефицит от 5,9 милиарда лева или 4,1% от БВП . Очаква се поемане на нов дълг от 7,3 млрд . лева, с голяма част от които ще се покрият стари задължения на страната ни.
В края на дебатите емоциите в залата взеха връх, след като Атанас Михнев  от „Продължаваме промяната“ размаха от парламентарната трибуна детска играчка във формата на джип – символ на управлението на ГЕРБ, с което отговори на критиките на партията към проектобюджета: „Ето ги парите, ето ги – в джипката . Да не кажат сега, че сме млади и неопитни и си играем с колички, нали. Все по-млади от нас влезнаха в парламента. Ето ги парите. Ето ги високите доходи, ето ги построените магистрали. Те в сакове са били раздадени, в чекмеджета, проиграни на партии белот. Това са парите“.
Депутатите се върнаха и към аналогията за бюджета като пица, направена от първия финансов министър в правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. Образното сравнение намери място в изказванията си Петър Кънев от БСП , Томислав Дончев от ГЕРБ и финансовия министър Асен Василев.
„Ако си спомняте, ще ви върна назад 2009-а за постната пица на Симеон Дянков. Ако трябва да бъдем точни, днешната пица е доста по-мазничка , с дебела плънка, с доста шунка и френско сирене“, каза Петър Кънев. Асен Василев добави: „Има пица за всички, няма пица за крадците“.
През следващите пет дни депутатите имат възможността да правят предложения между първо и второ четене, а очакването е законът да бъде приет окончателно до края на месеца. Той трябва да влезе в сила от 1 април. През лятото ще бъде актуализиран.
Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html