понеделник, 29 април 2024 г.

Животът в София е по-скъп от този в Москва

Снимки: интернет
София е на 10-о място в класацията за най-скъпите градове за живеене в страните от Централна и Източна Европа, съгласно ежедневните разходи за живот (храна, ресторанти, пътуване, наеми и др.). Класацията е направена от сайта Numbeo.
В списъка са включени 50 града, като след София в него влизат и още три български града – Варна е №23, Пловдив – №24, а Бургас е №30.
Класацията се основава на проценти, като Ню Йорк е стандартът от 100%. Така цената за живот в столицата ни е 42,24% от този на нюйоркчани. Въз основа на тези цифри наемът на апартамент в София е около 14,58% от цената на наема в Ню Йорк, далеч зад Прага, където наемът е 26,02%.
Москва, която дълго време беше един от най-скъпите градове в света, сега е едва 11-та в този списък. И все пак там наемите са най-високи от всички градове в Централна и Източна Европа – 28% от наема на Ню Йорк.
Най-скъпият град в Централна и Източна Европа е Прага, следвана от Братислава, Бърно, Оломоуц, Кошице и Острава. Варшава заема осмо място, следвана от Гдиня, също в Полша. Втората половина на списъка е заета от по- туристически градове в Украйна и Русия, но също и от столицата на Молдова Кишинев.
В класацията за най-скъпи градове в Източна Европа, България заема пето място.
1. Чехия
2. Словакия
3. Унгария
4. Полша
5. България
6. Русия
7. Румъния
8. Беларус
9. Украйна
10. Молдова
Но колко струва да живееш в София?
Прогнозните месечни разходи на семейство от четирима са 3357.61 лв. без наем, а изчислените месечни разходи за един човек са 958.38 лв., отново без наем.
Източник: bgonair.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html