събота, 27 април 2024 г.

Иво Хаджимишев курира фотоизложба на Иван Пенков

Снимка: Художествена галерия – Казанлък / Art gallery – Kazanlak

Експозицията „Архив Гипсън V: Светлописците Пенкови“ ще бъде открита на 5 февруари (събота) в 15:00 ч. в Художествена галерия – Казанлък и може да бъде разгледана до 20 февруари 2022 г.

2022 година за екипа на Художествена галерия – Казанлък е свързана с отбелязване на редица важни годишнини, свързани с личностите, формирали Казанлък като град на изключителни художници, без чието творческо наследство националната история на изкуството днес е непредставима. Сред тях безспорно трябва да бъде включено името Иван Пенков. Фигура, която оставя ярки и трайни следи в българското изкуство. Тъкмо като опит да припомним завоюваните от него творчески върхове и да се доближим до разбиранията си за явлението Иван Пенков, може да бъде мислена изложбата „Архив Гипсън V: Светлописците Пенкови“. Това е първата временна експозиция в настоящата календарна година, с която жителите и гостите на Казанлък ще могат се срещнат в една от залите на ХГ-Казанлък. Нейн съставител е познавачът на родната история на фотографията и сам той фотограф – Иво Хаджимишев.

Изложбата „Архив Гипсън V: Светлописците Пенкови“ поставя акцент не върху онова, с което най-често свързваме името на художника Иван Пенков, неговите живописни творби, а върху една слабо позната негова артистична природа – тази на фотографа. Увлечението по изкуството на фотографията, може да се каже, че отчасти е наследено от собствения му баща – Георги, възрожденец от Казанлък, който освен с книгоиздаване, обществена дейност и просветителство се занимава професионално и с фотография, на която е отделено внимание и в настоящата изложба. Навярно усвоил първите уроци тъкмо от баща си, Иван Пенков ще свърже трайно живота си с магията на светлописта, увековечавайки с нея не само образа на преживяното, но и събития и личности, белязали както личния му свят, така и националната ни история – Тодор Боров, Кирил Цонев, Андрей Николов, Борис Стоилов, Александър Балабанов, Никола Михов, Марко Марков, Дечко Узунов. Художникът Иван Пенков не се разделя с фотографическия си апарат от най-ранните си младежки години. Камерата е с него на фронта по време на Първата световна война, тя е с него и в Мюнхен и Нюрнберг по време на следването му. Нещо повече – ще ни завещае образи, които макар и монохромни, по нищо не отстъпват на таланта му на живописец.

Експозицията ни дава възможност да се срещнем не само с фотографии на бащата и сина Пенкови, но и да надникнем въобще в творческия свят на художника Иван Пенков. Пак със средствата на фотографията пред нас оживяват негови сценографски и костюмографски решения за спектакли от сцената на Народния театър „Иван Вазов“, осъществени през 20-40-те години на миналия век. Макар и като допълнение, в изложбата, в дигитален формат, могат да бъдат видени и фрагменти от живописното наследство на художника, позволявайки ни да съотнесем различните му „творчески ипостаси“, събрани в личността на Иван Пенков.

Изложбата е съпътствана от печатно издание, в което са публикувани изследването на изкуствоведа Красимир Илиев и репродукции на множество живописни и графични произведения на Иван Пенков. Във втората част на книгата, с автор Иво Хаджимишев, е публикувано фотографското наследство на фамилията Пенкови, част от което може да бъде видяно и в изложбата.
Изложбата и изданието се реализират с изключителната финансова и морална подкрепа на Нели и Робърт Гипсън.

Източник: Художествена галерия – Казанлък / Art gallery – Kazanlak

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html