сряда, 1 май 2024 г.

„Зимни музикални вечери“ в Пазарджик за 47 път

До 30 януари в Пазарджик придължава Международният фестивал „Зимни музикални вечери – Проф. Иван Спасов”.

„Няма да се изморя да повтарям, че това е най-старият музикален фестивал в България, свързан с класическата музика. 47 години той не е прекъсван, а това са толкова много години, толкова много хора са били свързани с него през годините, толкова много кметове, толкова много управленци, но в крайна сметка фестивалът е жив, защото Пазарджик го обича, публиката го очаква и затова и тази година всички любители на класическата музика ще се радват на поредните интересни и пълни с магията на музиката вечери. Това каза кметът на Пазарджик Тодор Попов по повод 47-мото поред издание на „Зимни музикални вечери – Проф. Иван Спасов”.

Днес, 28 януари е втората фестивална вечер, която по традиция е с камерен концерт, когато ще гостуват музикантите Гергана Русекова – мецосопран и Симеон Златков – пиано. Те ще изпълнят едни от най-хубавите вокални произведения на Франц Шуберт – вокален цикъл „Зимен път“.

Третата вечер е рецитал на един от най-добрите световни пианисти Алесандро Марано /Италия/.

Фестивалът ще завърши под диригентството на Игор Вербицки /Русия/ и солист Деница Лафчиева – кларнет.

По традиция в рамките на фестивала се провежда концерт – матине с участието на млади изпълнители от музикалните паралелки и школи в Пазарджик, който ще се бъде на 30 януари /неделя/ от 11.00 часа.

Съпътстващата програма в дните на фестивала включва изложба под наслов „Класическата музика и Пазарджик“ с материали от  Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик и Регионален исторически музей – Пазарджик. Интересът на публиката ще бъде провокиран от  оригиналните костюми на проф. Иван Спасов и примабалерината София Бобчевска. Изложбата включва още снимки, грамоти, плакети и орден „Св. св. Кирил и Методий“ – I степен, с които са наградени Симфоничен оркестър – Пазарджик и музикално дружество „Маестро Г. Атанасов“. А РБ „Никола Фурнаджиев“ ще запознае посетителите с личностите на Маестро Г. Атанасов и проф. Иван Спасов чрез литературни текстове и публикации  в периодичния печат от преди повече от век.

 

Източник: Община Пазарджик

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html