понеделник, 29 април 2024 г.

Безлов: Най-големите ресурси, които се разпределят корупционно, са еврофондовете

Иван Гешев разговаря в Брюксел с главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши. Снимка Интернет

„Опит да се изнесе този сблъсък извън България.“ Така Тихомр Безлов от Центъра за изследване на демокрацията окачестви пред бТВ посещенията на премиера, правосъдната министърка и главния прокурор в Брюксел – предшествани и от „кървава“ декларация на Гешев.

„От гледна точка на средния евродепутат това, че ти се опитваш да смениш хора от съдебната власт, звучи проблемно. Друг е въпросът, че там няма някакъв особен, специален интерес да му се помогне“, каза той по адрес на Гешев и неспирните му предупреждения, че се накърнява независимата съдебна власт. „Най-рисково за България е да има рестрикции по отношение на структурни фондове – финансирането, което получаваме“, каза Безлов. И отбеляза – че въпреки исканията за мониторинг, отправени от главния прокурор, „нямаме много голям интерес да зависим от някаква администрация“.

Той реши да опише Механизма за сътрудничество и проверка: „Да кажем как изглеждат тези доклади – идват някакви делегации, те започват да си говорят с едни хора. Те започват да им обясняват някакви неща. Накрая се пише един внимателен дипломатичен годишен анализ: Тука така – там така, тука още малко повечко, там малко по-малко… В един момент възниква въпросът това ефективно ли е?“, каза с усмивка Безлов.

Напомняйки, че най-големите ресурси, които се разпределят корупционно, са европейските фондове – попита водещите – знаят ли къде отиват най-многото европари? (мълчание, б.р.) „Половината от европейските пари отиват в земеделието и половината от тях отиват в т. нар. зърнари – една много тясна група от хора, които станаха изключително богати, с изключително вредно влияние върху селското стопанство. Те разпределят половината от европейските пари!“

Безлов нарече това „огромна тема, която абсолютно се премълчава“ и даде пример, че дори при прословутите открити коалиционни преговори за новото управление, специално тези дискусии бяха закрити. „… А на практика става дума за половината европейски пари и за обезлюдяването на селата. Защото вие, като направите едни зърнарски, гигантски структури, не ви трябва работна ръка.“

Затова той определи – след известно замисляне – изказването на премира Кирил Петков, че „20 души са в основата на корупцията в България“, като спорно. „Нещата са много по-фундаментални“, отбеляза. Той изрази надежда, че ефективните неща могат да се свършат от хората, които са в страната и които разбират реално проблемите – корупционни злоуптреби, неефективност на администрацията и пр.

Иначе по повод на изказването на Иван Гешев пред евродепутатите, Безлов каза, че изобщо не е вярно, че има „огромен ръст“ в битовата престъпонст, която се връщала към нивата от 1990-те . „Има ръст на убийствата през 2021 г., но това са преди всичко битови убийства и са свързани вероятно и с тежката ситуация с пандемията и със затварянето на хората“, каза анализаторът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html